Rabu, 13 Mac 2013

SAMBAL TUMIS SARDIN



      Hari ni aku nak share resepi yg digemari oleh kebanyakkan orang.. SARDIN!!!! heheheeee... rasa mcm kelako jek nak update resepi sardin pulak kn... takde resepi lain ke??? kikikikiii... oleh sebab adik2 aku dah suruh letak resepi masakan harian kat sini so aku pun letak jek la... utk adik2 aku, korg jgn nak poyo ea ckp 'resepi sardin jek' n jgn ckp korng tau masak pulak... sebab akk tau korang tak pandailah akk update kat sini.. heheheheeee.... manalah tau korg sesak2 takde lauk kat peti ais bolehlah try resepi ni heheheeee...

      Hari-hari makan nasi rasa boring pulak... teringin nak makan bubur putih... tu yg aku buat sambal tumis sardin ni utk lauk mkn dgn bubur... meletop ko!!! sampingannye aku grg ikan bilis, kacang tanah & telo asin.. mmg best... tp yg tak bestnye aku lupa nak ambik gambo... yg ada gambo sambal sardin jek la... klu tak, boleh aku keco kan korg... kikikikiiii... oklah, aku letak resepi sambal kat bawah ni ye..



Sambal tumis sardinku...



Bahan-bahan :
 
  • 1 tin besar ikan sardin
  • 5 tangkai lada kering * - ptg dan rendan air panas
  • 1 bj bwg besar *
  • 1 bj bwg putih *
  • sedikit air asam
  • 1 bj bwg besar - dihiris
  • garam/perasa


Cara-cara :

-  Blender bahan2 bertanda *
-  Panaskan sedikit minyak didlm kuali
-  Ambil sedikit bwg hiris dan masukkan dlm minyak dan grg sehingga kekuningan
-  Masukkan bahan blender dan tumis hingga garing
-  Kemudian masukkan sedikit air asam jawa bersama setin sardin
-  Masukkan garam/perasa dan dikacau sebati
-  Biar seketika hingga agak pekat, masukkan bwg hiris dan matikan api



Selamat Mencuba :)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan