Khamis, 28 Mac 2013

KEK BATIK MARIE



      'mama, buatlah kek biskut'... kek biskut?? kikikiii... ye tak ye jgk kan... nama jek kek tp tak pakai tepung pun... biskut jek... hehehe... itulah uniknye kek batik ni... kek batik ni bagusnye tahan lama... leh wat kudap utk anak2... mak ngn bapak pun bole tumpang sekaki... heheee... aku buat satu adunan ni dpt banyak berhari2 baru habis.. kena makan sikit2 baru sedap... hadap makan banyak2 muak nanti... dah tak nikmat... lg satu nak buat pun bukanye susah.. senang jek.. senang pastu sedap... mmg laju jek la bile bahan semua ada..

      oklah, aku taipkan resepinye kat bwh ye.. mesti ramai yg dah taukan... maklumlah resepi ni antara resepi yg popular kat malaysia ni... hehehee... sblm ni aku dah pernah kongsi resepi ni kat sini
      


Kek batik yg tak pernah jemu...



Bahan-bahan :
  • 2 cwn milo
  • 3sk serbuk koko
  • 1 peket biskut marie 300g - dipatah 2
  • 1 cwn / 250g buttercup
  • 1 sk esen vanila - tak letak pn takpe
  • 1 cwn / 1/2 tin susu pekat


Cara-cara :

-   Masukkan bahan-bahan kecuali biskut ke dalam periuk atau kuali dan dikacau sebati
-   Jangan dibiarkan dan kacau selalu hingga pekat likat
-   Bila dah pekat, masukkan biskut dan kacau sebati keseluruhan biskut
-   Matikan api, tak perlu kacau lama sebab nanti biskut lembek
-   Masukkan bahan dalam loyang yg dialas plastik supaya senang dikeluarkan
-   Biarkan sejuk seketika dan dimasukkan kedalam peti sejuk
-   Biarkan betul2 sejuk dan bolehlah dikeluarkan dan dipotong kecil



Selamat Mencuba... :)




Tiada ulasan:

Catat Ulasan