Ahad, 31 Mac 2013

PAU INTI KELAPA YG GEBU



      Alhamduillah.. percubaan keduaku membuat pau berjaya dgn cemerlangnye... bukan percubaan pertamaku disini  tak berjaya, cuma tak berapa cemerlang jek... kikikiiii... kali ni aku rehatkan doh bg dia naik lama sikit tak mcm yg perama yg aku buat dulu... hasilnye mmg mngagumkan... lembut dan gebu jek... suka sgt2 yg sememangnye aku ni mmg peminat pau.. klu singgah rehat kat R&R mmg pau la yg aku cari... he..he..he...

      Kali ni aku buat letak inti kelapa dan 3 dpdnye letak kaya permintaan anak aku la... tp inti kelapa aku hitam la plk... dah mcm inti kcg hitam pun ada... kikikiii... aku pakai gula merah tu yg jd hitam.. yg bagusnye pakai gula melaka... cantik sikit warnanye... pakai yg mana pun klu terkena yg warna gelap tu mmg ni lah hasilnye... hehehe... pe2 pun kpd yg nak try pau gebu ni aku letak resepi kat bwh ye.. Bahan2 senang jek.. nak buat pun senang... korang bole letak inti apa pun yg korang suka..   ok, jumpa lg...


Pau gebuku yg mmg nak buat lg... sedappp...



Bahan-bahan : (aku buat 1/2 adunan dpt 9 bj pau)


  • 21/2 tepung gandum / tepung pau - aku pakai tpg gandum jek
  • 3/4 sk yis
  • 1/2 sk lemak sayur/ shortening
  • 1/2 sk baking powder
  • 2 sb gula
  • 3/4 air suam
  • sedikit garam 
  • inti kaya - aku pakai kaya agromas 
  • inti kelapa - aku buat sendiri
  • daun pisang/kertas-dipotong 4 segi (aku kertas minyak/papercup)

Cara-cara :
- Campurkan air, yis dan gula dan kacau sehingga gula larut 
- Dlm mangkuk lain, masukan tepung, garam, dan baking powder dan digaul rata
- Campurkan bahan-bahan diatas dan diuli
- Masukan lemak sayur/shortening, uli lg sehingga licin.
- Rehatkan doh selama 40 min hingga 1 jam. Doh akan naik 2x ganda.
- Selepas itu, tekan-tekan utk mengeluarkan angin pd doh
- Bahagikan doh kepada beberapa bahagian, buat bentuk bulat
- Ambil doh yg pertama dibuat, canaikan dan isikan inti kegemaran di tengah doh tadi
- Tutup kemas dan dibulatkan 
- Bila dah siap, rehatkan selama 40 min hingga 1 jam dan biarkan doh naik sedikit
- Panaskan air dlm kukusan hingga mendidih (air perlu lbh 1/2 pengukus)
- Bungkus penutup pengukus pakai kain dan kukus pau selama 10 minit (jgn lbh)
- Angkat bersama penutup letak tempat lain baru keluarkan pau 
- Bolehlah dihidang  


Utk inti :
  • 1 cwn kelapa parut
  • 3 sb gula merah (lg bagus pakai gula melaka)
  • daun pandan 
  • sedikit air - jika perlu
 - Masak semua bahan diatas dgn api yg perlahan dan dikacau selalu hingga kering

Selamat Mencuba... :)

Jumaat, 29 Mac 2013

RESEPI AIR SOYA



      Entry kali ni adalah yg terhebat sebenarnye sebab satu2nye resepi air yg nak aku kongsikan resepinye kat sini... Air soya ni mmg jd air fav kami skluarga.. nak buat air ni mestilah dgn bantuan my hubby utk gunakan energy dia... hehehee... biaselah tangan aku ni tak kuat sgt nak memerah kcg soya ni... klu tak perah dgn sempurnanye rugilah banyak khasiat2 dia tertinggal... kikikiiii... hubbyku ckp alasan la tu... ckp jek la malas... heheheeee... 

     korang boleh la layan gambo kat bwh ni ye.. aku letak resepinye kat bwh jgk... dah lepas ni tak payah nak membeli lg.. buat tau. senang jek.. kebersihan pun terjaga.. tak rugi... untung ada... heheheeee...


Air Soya idaman hati...



Bahan-bahan : (boleh dpt lebih 4 liter air soya)

  • 1/2 kg kacang soya - dicuci dan direndam 5-8 jam
  • air secukupnya
  • gula secukup rasa
  • beberapa helai daun pandan - disimpul


Cara-cara :

- Ramas2 kcg soya yg tlh direndam utk tanggalkan kulitnye, basuh dan toskan
- Kisar kacanag soya hingga lumat
- Tapis hampas yg telah dikisar gunakan kain sebelum dimasukkan kedlm periuk
- Ulang proses mengisar hingga habis
- Boleh dikisar lg sekali hampasnye jika perlu mengikut kepekatan yg diingini
- Kemudian masak air soya dgn api yg kecil dan perlu dikacau selalu
- Masukkan daun pandan dan sedikit garam
- Akhir sekali masukkan gula secukup rasa
- Boleh diminum panas/sejuk
- Selebihnya perlu disimpan dlm peti sejuk




Selamat Mencuba... :)

Khamis, 28 Mac 2013

KEK BATIK MARIE



      'mama, buatlah kek biskut'... kek biskut?? kikikiii... ye tak ye jgk kan... nama jek kek tp tak pakai tepung pun... biskut jek... hehehe... itulah uniknye kek batik ni... kek batik ni bagusnye tahan lama... leh wat kudap utk anak2... mak ngn bapak pun bole tumpang sekaki... heheee... aku buat satu adunan ni dpt banyak berhari2 baru habis.. kena makan sikit2 baru sedap... hadap makan banyak2 muak nanti... dah tak nikmat... lg satu nak buat pun bukanye susah.. senang jek.. senang pastu sedap... mmg laju jek la bile bahan semua ada..

      oklah, aku taipkan resepinye kat bwh ye.. mesti ramai yg dah taukan... maklumlah resepi ni antara resepi yg popular kat malaysia ni... hehehee... sblm ni aku dah pernah kongsi resepi ni kat sini
      


Kek batik yg tak pernah jemu...



Bahan-bahan :
  • 2 cwn milo
  • 3sk serbuk koko
  • 1 peket biskut marie 300g - dipatah 2
  • 1 cwn / 250g buttercup
  • 1 sk esen vanila - tak letak pn takpe
  • 1 cwn / 1/2 tin susu pekat


Cara-cara :

-   Masukkan bahan-bahan kecuali biskut ke dalam periuk atau kuali dan dikacau sebati
-   Jangan dibiarkan dan kacau selalu hingga pekat likat
-   Bila dah pekat, masukkan biskut dan kacau sebati keseluruhan biskut
-   Matikan api, tak perlu kacau lama sebab nanti biskut lembek
-   Masukkan bahan dalam loyang yg dialas plastik supaya senang dikeluarkan
-   Biarkan sejuk seketika dan dimasukkan kedalam peti sejuk
-   Biarkan betul2 sejuk dan bolehlah dikeluarkan dan dipotong kecil



Selamat Mencuba... :)




AYAM UNGKEP/TERUTUP



      Kali ni aku nak share masakan org jawa... Ungkep/terutup... maaflah ye klu resepinya tersalah sebab aku mintak resepi ni pun kat mokde aku yg sememangnye org melayu jgk... kikikiiii... tp takpelah... masakan ni kan bole dipelbagaikan.. he..he..heee... masak ungkep ni pedas2 sikit lg terangkat.. makan plk dgn nasi panas... Pehhhh... terliur ko... padahal baru jek masak tghari smlm...

      klu korang pun terliur bole la try masak resepi kat bwh ni ye... msti puashati punye.. tak caye try la... heheheee...


Ayam ungkep ku yg mmg laris..


Bahan-bahan :

  • 6-8 ketul ayam -dicuci dan ditoskan
  • 15 bj lada cili *
  • 1 bj bwg besar *
  • 1 bj bwg putih *
  • sedikit halia *
  • 1-2 btg serai - diketuk
  • 1sb ketumbar - direndam dan ditumbuk kasar
  • 1 asam keping
  • sedikit air
  • minyak utk menumis

Cara-cara :

- Kisar bahan bertanda *
- Panaskan sedikit minyak dlm kuali dan masukkan bahan2 kisar dan tumis hingga naik bau
- Masukkan jg serai dan ketumbar, tumis hingga agak garing
- Masukkan ayam dan digaul sebati
- Masukkan air paras2 ayam, asam keping , dikacau dan tutup kuali
- Sesekali perlu dikacau takut hangit dan masak hingga agak kering dgn tertutup
- Setelah masak dan agak kering bolehlah dimatikan api



Selamat Mencuba... :)








PAU INTI KAYA



      Suke sgt mkn pau.. lbh2 lg pau kacang tp takut nak buat sebab org kata leceh sikit nak buat pau ni... sebab dah teringin sgt nk buat aku pun intai2 la resepi dihujug jari ni... hehehee... aku try resepi yg paling senang pd aku... akhirnye, alhamdulillah.. walaupun tak cemerlang tp aku berjaya jgk buat pau ni... sukanye hanya tuhan yg maha mengetahui... kiranya percubaan pertama aku ni berjayalah tp takdelah gah mcm yg org2 teror tu buat... Berselera aku dgn anak2 makan... lembut jek... sedap... hubby takde masa aku buat ni... dia keje.. so, kena buat lg utk my hubby plk... hehehee...

      Aku share resepinye kat bwh ye.. lps ni aku nak buat lg tp nak pakai inti lain plk... inti kacang atau kelapa... inti kcg kena beli dah siaplah tp klu kelapa boleh jgk buat sendiri... pikir2kan dulu.. oklah, aku nak sambung entry lain utk resepi lain yg tertunggak...







Bahan-bahan : (aku buat 1/2 adunan dpt 8 bj pau)


  • 21/2 tepung gandum / tepung pau - aku pakai tpg gandum jek
  • 3/4 sk yis
  • 1/2 sk lemak sayur/ shortening
  • 1/2 sk baking powder
  • 2 sb gula
  • 3/4 air suam
  • sedikit garam 
  • inti kaya - aku pakai kaya agromas 
  • daun pisang/kertas-dipotong 4 segi (aku pakai papercup yg beso, tu je yg ada)


Cara-cara :

- Campurkan air, yis dan gula dan kacau sehingga gula larut 
- Dlm mangkuk lain, masukan tepung, garam, dan baking powder dan digaul rata
- Campurkan bahan-bahan diatas dan diuli
- Masukan lemak sayur/shortening, uli lg sehingga licin.
- Rehatkan doh selama 30 minit. Doh akan naik 2x ganda.
- Selepas itu, tekan-tekan utk mengeluarkan angin pd doh
- Bahagikan doh kepada beberapa bahagian, buat bentuk bulat dan rehatkan 10 minit 
- Ambil doh yg pertama dibuat, canaikan dan isikan inti kegemaran di tengah doh tadi
- Tutup kemas dan dibulatkan 
- Bila dah siap, rehatkan selama 5-10minit dan biarkan doh naik sedikit.
- Panaskan air dlm kukusan hingga mendidih
- Bungkus penutup pengukus pakai kain dan kukus pau selama 10 minit
- Angkat dan bolehlah dihidang



Selamat Mencuba... :)

AYAM MASAK KICAP BEREMPAH



      Slmt mlm semua... dah lama rasanye aku tak update blog ni... bukak pun tak sempat... hehehee... skrg nilah masanye aku nak update banyak2 mana yg tertinggal... dua2 dah tido... slmt... bapaknye jek yg belum tido... kikikiiii... Aku malas nak berceloteh panjang lebar sbb banyak lg entry2 yg dok menunggu... aku terus jek ngn resepi ayam masak kicap berempah yg aku masak beberapa hari yg lepas.. aku letak resepi kat bawah ye kpd yg berminat..

Ayam kicap berempah yg terbaikkk...


Bahan-bahan :

  • 6-8 ketul ayam - dicuci bersih dan toskan
  • 1 bj kentang - dipotong wedges
  • 5 bj bwg merah *
  • 1 bj bwg putih *
  • sedikit halia *
  • 1 bj bwg besar - dihiris
  • 1 btg kulit kayu manis }
  • 1 kuntum bunga lawang }3 sekawan
  • 2-3 bj buah pelaga }
  • 1 sb rempah kari daging - dibancuh dgn sedikit air
  • sedikit air asam jawa - jika suka
  • kicap manis
  • garam/perasa
  • minyak masak - utk menumis

Cara-cara :

- Ayam dilumur dgn sedikit garam dan digoreng garing/separuh masak
- Kentang dilumur dgn sedikit garam serta ditabur dgn sedikit tepung dan digoreng
- Tumbuk/kisar bahan bertanda *
- Ambil sedikit minyak goreng ayam td dan masukkan 3 sekawan
- Masukkan bahan kisar td dan tumis hingga naik bau
- Masukkan rempah kari dan kacau sebati, tumis hingga agak garing
- Masukkan air asam jawa sedikit / air biasa bersama dgn kicap manis
- Masukkan garam/perasa, jgn banyak sebab dah ada rasa masin
- Masukkan ayam bersama kentang dan masak dgn api perlahan hingga agak pekat
- Akhir sekali masukkan bawang hiris, matikan api dan boleh dihidang

* cadangan utk masak kicap ni biar masak awal sikit sblm dihidang supaya ayam mesra dan lg sedap...


Selamat Mencuba... :)

Isnin, 25 Mac 2013

PULUT PANGGANG



     Kuih muih yg berasaskan pulut ni mmglah sedap.. tp tak bole nak mkn pulut selalu... angin... tp kpd yg tak alah takpelah.. aku ni lain mcm sikit lps bersalin anak sulong mmg tak boleh mkn bnyk bende2 berangin ni... aku pun bole naik angin nanti... kikikiiii... aku buat pulut panggang ni sikit jek sebenarnye... tumpang pulut 'sekaya' yg aku buat td... aku lebihkan 1/2 cwn pulut utk aku buat pulut panggang ni... intinye mmg ada aku simpan dlm peti sejuk lebih buat cucur badak aritu... kata org 'sambil menyelam minum air'.. heheheee.... 1/2 cwn pulut tu dapatlah 7 kpg jek pulut panggangnye... jadilah utk kami... kikikiiii...

      Korang mesti nak try kan?? heheheee... aku taip resepinye satu persatu kat bwh ye... jgn tak cuba tau... walaupun dok kat umah bertingkat2 ni tp tetap bole buat pulut panggang tau... cuma takdelah aroma arang yg membangkit selera tu... tp ttp marvelles tau...

 

Pulut panggang kegemaranku...


Bahan-bahan :
  •  1 cwn beras pulut - basuh dan rendam 2 jam
  •  1 cwn santan cair
  •  1/2sk garam

Cara-cara :

- Panaskan kukusan hingga air mendidih
- Masukkan semua bahan dlm loyang dan kukus selama 30 minit
- Setelah masak dibiar sejuk seketika


Bahan Inti:
 
  • 1 cwn kelapa parut
  • 1sb udang kering - direndam *
  • 3-5 tangkai cili kering  *
  • 1 bj bwg besar  *
  • 1 bj bwg putih *
  • 1 btg serai *
  • 1sk jintan manis *
  • 1sk gula - tambah klu suka
  • garam

Cara-cara :

- Blender bahan bertanda *
- Campurkan kelapa parut dan bahan blender dan digaul sebati
- Goreng dalam kuali tanpa minyak hingga kering



 Bahan-Bahan Untuk Pulut Panggang :

  • Pulut - yang telah dikukus / dimasak
  • Inti (serunding kelapa)
  • daun pisang - dipotong 4 segi besar tapak tangan dan dilayur
  • sedikit minyak masak
  • lidi atau stapler

 Cara -cara :

- Sapukan sedikit minyak masak di atas permukaan daun pisang 
- Ambil 1-2 sb pulut dan ratakan di atas daun pisang 
- Ambil 1-2 sb inti dan letakkan di tgh2 pulut tadi
- Tutup inti pulut panggang dengan temukan kedua-dua hujung pulut supaya ia tertutup
- Gulungkan daun pisang dengan padat 
- Staplerkan hujung daun pisang atau cucuk dgn lidi sate dan gunting lebihan daun (kemaskan)
- Letak pulut panggang di atas kuali leper dan bakar dengan api sederhana selama 10 min atau lebih
- Balik-balikkan agar masak sekata 
- Angkat dan boleh dihidang


Selamat Mencuba... :)


PULUT SEKAYA



      As salam semua.. masih diizinkan lg utk aku update blog ni... klu nak ikutkan kesempatan mmg rasanye mcm tak sempat.. walaupun surirumah jek tp boleh tahan penatlah... kikikiii... hari ni aku nak share resepi kuih yg aku buat ptg td... pulut sekaya... nama jek lain... serimuka jgk.. cuma aku letak kaya dlm resepi ni... hari2 bukak peti ais tgk kaya tak abis2...  kesian aku tgk... last2 nilah hasilnye... sblm ni aku pernah buat kuih serimuka pandan kat sini

     utk tak buang masa lg aku letak resepi ni kat bwh ye... korang cuba tau... mesti hubby or anak2 suke punya... Percayalah.... hehehee.. lupa pulak aku, klu korang nak try serimuka jagung bole tgk kat sini

  

Pulut sekaya ku...


Bahan-bahan : (loyang 7 inci)

Lapisan bwh :-
  •  1 cwn beras pulut - basuh dan rendam 2 jam
  •  1 cwn santan cair
  •  1/2sk garam

Cara-cara :

- Panaskan kukusan hingga air mendidih
- Lapik plastik dlm loyang
- Masukkan semua bahan dlm loyang dan kukus selama 30 minit
- Setelah pulut masak, keluarkan dari pengukus dan tekan2 pulut gunakan sudu supaya mampat


Lapisan atas :-

  • 1/2 cwn santan pekat
  • 1/2 cwn air pandan (diambil dari daun pandan yg dikisar)
  • 3 sb tpg gandum
  • 1 sb tpg kastard
  • 1/3 cwn gula
  • 3 sb kaya - (aku guna kaya agromas)
  • 1 bj telo
  • 1/2 sk garam
  • pewarna hijau - jika perlu
* klu takde daun pandan boleh pakai pati pandan


Cara-cara :


- Masukkan semua bahan dlm mangkuk, kacau sebati dan ditapis
- Masak sebentar diatas api yg kecil sehingga berwap sj dan matikan api
- Tuang keatas pulut yg telah dimampatkan perlahan-lahan (perlu ditapis jika terdapat gentelan tepung)
- Kukus selama 20 min dgn api yg sederhana
- Setelah masak perlu dibiar sejuk dulu sebelum dipotong
- Potong dgn pisau plastik



Selamat Mencuba... :)

Ahad, 24 Mac 2013

NASI AYAM BEST


      Rindunye kat mak... rindu gak kat masakan mak... rindu nak mkn nasi ayam mak... hehehe... hari ni aku nak share resepi nasi ayam tp bukan resepi mak aku... sj jek nak buat resepi lain sikit... lain kali bila buat resepi mak aku update k. aku masak nasi ayam ni tghari td... semuanye mmg best... sedap sgt kata my hubby cuma ayam tu aku terlebih goreng la.... bukannye ape, tgh2 goreng ada jek yg nak itulah, inilah... budak2 ni bg mama dia stress jek.. nak grg ayam ni mmg tak boleh lama sgt, biar sekejap jek barulah ayamnye lembut... takpe, lain kali aku akan pastikan semuanye marvelless... kikikikiii... tp hubby aku ni mmg bagus selalu bagi kritikan yg membina kat aku... takdelah ckp semuanye baguskan... susahlah isteri nak maju mcmtu... heheheeee... tq darling.. syg lebih2...

     oklah, malas aku nak berceloteh panjng lebar, aku terus dgn resepi istimewa ni... aku letak kat bwh ye kpd yg rajin nak mencuba... resepi aku ni utk kami 4 beranak jek... klu korang ramai leh tambah2kan lg ape yg patut k. heheheee...


Nasi ayam yg mmg best..



Bahan-bahan :

  • 1/2 ekor ayam- dicuci dan dipotong (potong bhgian tulang kecil2 termasuk kaki utk sup dan beberapa ketul dipotong ikut suka utk digoreng)
  • seinci halia- diketuk
- Di dalam periuk,  rebus ayam bersama halia dgn air yg banyak hingga empuk
- Kelurkan ayam yg nak digoreng dan toskan

Bahan perap ayam :
  • 1sk kicap pekat
  • 1sk sos tiram
  • sedikit halia
  • 1 bj bwg putih
  • sedikit minyak bijan
  • sedikit kicap cair / sedikit garam
- Tumbuk halia dan bwg putih
- Perap ayam yg telah ditoskan dgn bahan2 diatas
- Setelah diperap bolehlah digoreng didlm minyak yg panas seketika sahaja utk ayam yg lembut

* klu rasa leceh sgt perap dgn garam kunyit jek....


Bahan utk nasi :
  • 3 cwn beras moghul - dicuci bersih dan direndam dgn 41/2 cwn air selama 30 min
  • 1-2sb butter
  • 1 kulit kayu manis
  • 2 bj buah pelaga
  • 1 bunga lawang
  • 1 bj bwg besar - dihiris
  • 1 bj bwg putih - dihiris
  • sedikit halia - dihiris
  • 4 cwn air rebusan 
  • garam
  • daun pandan 
  • serbuk kunyit - utk warna
  • 1/2 kiub pati ayam - dihancurkan kedlm air rebusan
- Keluarkan 4 cwn air dr beras yg direndam (klu pakai beras biasa tak payah ikut cara ni)
- Panaskan butter dlm kuali dan tumis kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang
- Masukkan bwg dan halia serta daun pandan dan tumis hingga naik bau
- Masukkan beras dan kacau sebati
- Masukkan air rebusan bersama sedikit serbuk kunyit
- Masukkan kedalam periuk nasi dan masukkan jg garam
- Tekan on dan biar nasi masak spt biasa


Bahan utk sup :
  • air rebusan 
  • 4 bj bwg kecil
  • 1 b bwg putih
  • kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga -3 sekawan
  • garam / perasa
  • daun sup
  • bwg goreng
- Blender bwg dan masukkan kedalam air rebusan bersama 3 sekawan
- Masukkan garam / perasa
- Bila dah siap matikan api
- Tabur daun sup dan bwg goreng semasa menghidang

* klu nak tumis pun boleh tp dgn menggunakan minyak yg sedikit


Bahan utk sos :
  • 3 bj cili merah
  • 3 bj bwg putih
  • 1sb sos tomato
  • 1sk garam
  • 1sk gula
  • 1/2 cwn air rebusan
- Blender semua bahan diatas dan dimasak hingga mendidih dan matikan api


Bahan utk kicap :
  • kicap manis
  • cili api - ikut kepedasan masing2
  • air rebusan
- Blender semua bahan diatas dan sedia utk dihidang



Selamat Mencuba.... :)



Sabtu, 23 Mac 2013

CUCUR BADAK & CHE MEK MOLEK



      Ptg td kami makan cucur badak bersama che mek molek... rajin kan sampai 2 juadah aku buat utk minum ptg... bukannye ape, sbnarnye adunannye sama cuma inti kat dlm tu jek yg berbeza... tu yg nmpak mcm rajin semcm jek tu... kikikikiii... hubbyku suka cucur badak, che mek molek plk pilihan anak aku lah... biaselahkan che mek molek kan manis... Asalnye my hubby beli keledek ni suruh aku buat keria tp lain plk jdnye... ada lg sikit keledek tu mgkin esok la plk... "klu rajin".. he..he..hee...

      Aku buat adunan ni banyak so aku simpan sikit dlm petisejuk dan bolehlah dibuat sarapan esok pg plk... jimat tenaga... kikikikiiii...  oklah, klu korang rasa teringin nak makan bolehlah buat sendiri ye.. resepinye ada kat bwh ni... bile korang dah buat nanti baru tau betapa senangnye nak buat... mcm aku dulu2 lah.. bila dah tau semuanye jd senang... bile tak tau nampak mcm susah jek kan... heheheee...


Cucur badak yg sempoi...


Bahan-bahan :

Inti utk cucur badak :
  • 1 cwn kelapa parut
  • 1sb udang kering - direndam *
  • 3-5 tangkai cili kering  *
  • 1 bj bwg besar  *
  • 1 bj bwg putih *
  • 1 btg serai *
  • 1sk jintan manis *
  • 1sk gula - tambah klu suka
  • garam

Cara-cara :
- Blender bahan bertanda *
- Campurkan kelapa parut dan bahan blender dan digaul sebati
- Goreng dalam kuali tanpa minyak hingga kering

Doh :
  • 1kg keledek - sy pakai keledek oren
  • 1 cwn tpg gandum
  • sedikit garam
Cara-cara :

- Keledek dikupas kulit, direbus dan ditoskan
- Lecek keledek masa tgh panas, biar sejuk dan jgn dicampur tpg semasa panas sebab akan menggunakan bnyk tpg - akan mngakibatkan kuih keras dan tak sedap
- Setelah sejuk masukkan sikit demi sikit tpg kedalam keledek dan digaul sebati
- Boleh sapu sedikit minyak pada tapak tangan utk elakkan adunan melekat
- Ambil sikit adunan, bulatkan, buat lengkungan dan bubuh  inti
- Tutup balik, kemaskan dan bentukkan bulat dan dileperkan sedikit
- Setelah siap semuanye bolehlah digoreng hingga kekuningan dan perlu dibalik2kan selalu agar masak sekata
- Angkat dan bolehlah dihidang


 
 Che Mek Molek ku ahaiii...


* utk che mek molek masukkan 1 sk gula dtgh2 sbg inti, tutup, kemaskan dan jdkan kuih bentuk lonjong... setelah digrg dibiarkan sejuk seketika sblm dimakan sebab air gula cair didlm panas..

Selamat Mencuba... :)





Jumaat, 22 Mac 2013

KUIH LOPES



      Kuih lopes ni aku buat utk makan ptg smlm... tak sangka pulak aku boleh buat kuih kegemaran kami sekeluarga ni... aku ingat lg bile time bulan pose abg aku suka sgt beli kuih ni utk berbuka... yg banyak makan sekali mmg aku la kan... kikikiii... aku buat style moden sikit tp jgn risau hasilnye mmg berbaloi2... sedap sgt.. klu ikut yg tradisional punya mmglah payah sikit sebab guna banyak daun pisang... almaklumlah dok kat sini mmg payah sikit nak ketemu pokok pisang... kikikkiii... 

      Alhamdulillah aku dpt resepi ni dari 'my resepi'... mmg terbaiklah.. tq banyak2 pd penyumbang resepi ni... tak rumit pun buat kuih ni.. senang jek... sape2 pun boleh cuba... mula2 aku buat stgh adunan jek... try la katakan tp tak cukup buat lg 1 adunan... 1 adunan aku masukkan dlm loyang 7 inci dan dipadat2kn, tak berapa tebal sgt.. tp nice.. pastu aku ptg 3segi kecil... senangkan?? oklah,  aku copykan resepi kat bwh ye... kpd yg takde kukus tu cpt2lah gi beli pengukus k... hehehee..


kuih lopes buatan sendiri yg mmg tak kusangka kesedapannye


Bahan-bahan :

  • 2 cawan beras pulut
  • 2 cawan santan cair
  • 1/2 cawan air pandan - ditapis dari beberapa helai daun pandan yg dikisar
  • 1 sudu kecil air kapur
  • 1/2 sudu kecil garam
  • beberapa titik pewarna hijau
  • kelapa parut - di gaul dengan sedikit garam 


Cara-cara :

- Cuci beras pulut dan rendam dgn air selama 3jam, masukkan juga pewarna hijau & air kapur
- Kemudian toskan dan masukkan dalam loyang dan kukus selama 20minit
- Lepas tu, masukkan santan & air pandan kukus lagi selama 30minit
- Alas bekas dengan plastik/daun pisang dan masukkan pulut kedalamnye. Tekan pulut padat2 gunakan plastik/daun pisang dan dibiar sejuk.
- Setelah pulut sejuk bolehlah dipotong ikut suka dan digolekkan kedalam kelapa parut
- Bolehlah dihidang dgn air gula
 
 
 
Bahan Air gula :

  • 1 bj gula melaka
  • 2 cwn air
  • 1-2 sudu gula pasir - jika suka manis
  • 1 helai daun pandan

 Cara-cara :

- Masukkan semua bahan dlm periuk dan dikacau hingga gula hancur
- Masak dgn api yg kecil hinga agak likat
- Tapiskan dan dibiar sejuk
 


Selamat Mencuba... :)

AYAM MASAK LEMAK CILI API


    
     Hari ni aku nak share masakan aku tghari semalam.. kebiasaanye kepak ayam ni aku suka goreng jek tp ntahlah, tiba-tiba teringin pulak nak makan masak lemak cili api... yg aku masak ni tak berapa pedas sgt sebab kesian plk kat anak-anak kecilku... heheheee... klu ikut aku mmg suka pedas2... masak lemak cili api ni mmg sedap makan dgn nasi panas dan yg paling penting sekali aku suka makan dgn ikan kering... mmg terangkat ko!!! kikikiii...

      Klu korang teringin nak mencuba boleh la tgk resepi aku kat bwh ni ye... aku masak rebus jek semuanye... Ada sesetengah org suka tumis.. terpulanglah kat korang... lg satu klu ikut resepi N9 yg ori mmg tak guna bwg pun... aku letak la jgk sikit... oklah, aku taip resepi kat bwh...
 

Ayam masak lemak cili apiku yg kebaaaabommm...


 Bahan-bahan :

  • 6  kepak ayam - sy belah 2 (dicuci dan ditoskan)
  • 10 tangkai cili api *
  • 1 inci kunyit hidup  *
  • 3 bj bwg kecil * (klu taknak letak pun takpe)
  • 2 btg serai - diketuk
  • 1 kpg asam keping
  • santan pekat
  • santan cair/air
  • garam/perasa
  • tomato/daun kunyit ( sy tak letak, takde stok)


Cara-cara :

- Tumbuk / blender bahan * hingga lumat (klu rajin harap ditumbuk ye)
- Masukkan ayam dan bahan blender kedalam periuk bersama sedikit air/santan cair dan masak hingga mendidih dan ayam hampir masak
- Selepas itu, barulah masukkan santan pekat, asam keping, garam/perasa.
- Perlu dikacau selalu supaya santan tidak bergentel (pecah minyak) -klu pecah minyak mmg tak sedaplah..
- Setelah ayam masak bolehlah matikan api dan dihidang..



Selamat Mencuba... :)

Rabu, 20 Mac 2013

MAGELEK / VADAI



      Ada org panggil magelek, ada yg panggil vadai.. ntahlah, yg pasti dua2 sama jek... aku mmg sejak azali lg mmg panggil magelek... dah lama dah aku teringin nak buat magelek ni sendiri tp tak trbuat2 pun.. alhamdulillah... hari ni tercapai jgk hasrat aku nak buat sendiri dan hasilnye sgtlah sedap... my hubby ckp mmg kalah la mamak kat penang ni... kikikikiii... bukan nak berlagak tau tp hasil adunan resepi ni mmg lembut.. sedap tau... aku ada tambah sikit bahan kat resepi ni... sj jek nak bg rasa lg powerrr... heheheeee... 

      mmg ramai peminat magelek ni salah sorangnye bakal adik ipar aku, so adik aku tu mmg wajiblah blajo buat... kpd peminat2 magelek yg lain bole try resepi kat bwh ye...


Magelek ku yg powerrr...


Bahan-bahan :

  • 2 cwn kacang dhal - cuci, rendam 4 jam dan toskan
  • 1-2 bj bwg besar - dipotong dadu
  • 2 sk jintan manis
  • 5 tangkai lada kering - digunting kecil2
  • 2-3 tangkai daun kari - wajib ada (klu takde tak sedap)
  • garam secukup rasa
  • 2sk udang kering - direndam dan ditoskan (yg ni aku tambah, resepi asal takde)



Cara-cara :

- Kacang dhal yg telah tos dikisar halus bersama udang kering
- Masukkan dlm mangkuk besar
- Masukkan jintan manis, bwg besar, daun kari dan digaul rata
- Masukkan juga garam, digaul sebati dan dibiar sekejap
- Lenser sedikit minyak pd dulang
- Ambil sikit adunan, bulat2kan dan leperkan sikit
- Goreng dlm minyak sederhana panas sehingga keemasan
- Semasa menggoreng boleh masukkan daun kari sekali bagi naik bau (aku tak buat pun)



Selamat Mencuba... :)


Selasa, 19 Mac 2013

MEE GORENG SOTONG



      Mee goreng ni aku masak utk ptg td... sbenarnye hubbyku beli mee 2 bungkus utk buat sarapan bagi tamu yg dtg.. tp atas prmintaan tamu dia nak mkn spegheti.. jdnye pg2 Ahad lps, hubbyku pun buatkanlah jgk... pg2 dah siap sebab nak kejar masa diaorg nak berjalan2 gi bukit bendera... dpd 2 bungkus mee aku buatlah jgk sebungkus... nak buat banyak mcm membazir pulak dah ada spegheti... tp rupe2nye laris dipasaran... alhamdulillah licin smuanye... heheheheeee... suka aku masak habis dimakan.. klu tau goreng 2 bungkus semua pun takpe... baki sebungkus lg tu aku gorenglah td... kikikikiii... masa tamu ada kat rumah takdelah aku nak ambik gambo masakan yg aku masak... seganlah pulak nanti apa org kate... harini hanya kami skluarga yg ada dptlah aku ambik gambo mee ni... hehehee...

      Sblm ni aku ada share mee grg letak daging dgn air rebusan kat sini  .. klu korang nak cuba resepi ni boleh tgk kat bwh ye... senang jek..


Mee goreng sotong terangkat...



Bahan-bahan :
  • 1/2 kilo mee kuning - dibasuh dgn air lalu dan ditoskan
  • 5 tangkai lada kering - dipotong dan direndam dgn air panas *
  • sedikit udang kering - direndam *
  • 4 ulas bawang merah *
  • 1 ulas bawang putih *
  • 1 sudu sos cili
  • 1 sudu sos tomato
  • 11/2 sudu sos tiram
  • 1 bj telo
  • 5 ekor sotong - dipotong2
  • sawi - dipotong
  • taugeh
  • minyak masak
  • garam/perasa 

* kalau korang nak bubuh rencah lain pun bole spt ayam, udang dll 


Cara-cara :

-  Blender bahan bertanda *
-  Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan blender hingga naik bau
-  Masukkan sos2 dan kacau sebati seketika hingga agak garing
-  Kemudian masukkan air dan sotong
-  Masukkan juga telo dan kacau sebati
-  Masukkan garam/perasa - tak perlu bnyak sebab mee mmg dah rasa masin
-  Masukkan sawi dan mee dan gaul sebati bia basah sedikit jgn sampai kering
-  Setelah agak sebati masukkan taugeh dan tutup api
-  Balik2 kn seketika mee dan boleh la dihidang


APAM GULA MERAH



      Lama rasanye tak buat apam ni... asik apam beras jek... aku buat apam ni 2 hari lps.. kebetulan la plk ada tamu dtg kerumah... diaorg dtg pun tak bgtau awal2, hubby plk keje pg tu.. tak tau nak buat ape, bahan2 kuih pun tak berapa nak ada... yg ada yis ngn tpg.. last2 tak pikir panjang lg terus buat perap adunan... cal hubby mtk dia beli bahan utk masak makan malam jek... dah ptg2 ape yg ada, cari la ape yg ada jek kat tesco... heheheee... diaorg sampai pun dh dkt nak maqhrib, smbil menunggu mkn mlm aku hidangkan la jgk apam ni utk tamu.. aku pernah update resepi apam ni kat sini .. utk senang lg aku letak resepi kat bwh ye kpd yg nak cuba..


Apam gula merah ku..



Bahan-bahan : (resepi ni boleh dapat 25-30 bj apam dlm acuan lompang)

  • 1/2 cwn gula merah
  • 11/2 cwn air
  • 2 helai daun pandan
  • 21/2 cwn tpg gandum
  • 2sk yis mauripan - dibancuh dgn 1/2 cwn air dan sedikit gula dan biar berbuih
  • kelapa parut digaul dgn sedikit garam


Cara-cara :

- Masak gula bersama air dan daun pandan, ditapis dan dibiar sejuk
- Masukkan tpg ke dalam mangkuk besar
- Tuangkan yis yg telah dibancuh td kedalam bekas tpg dan sebatikan
- Masukkan air gula kedalam bekas td sikit demi sedikit dan disebatikan
- Tutup bekas selama 1 jam biarkan adunan naik 3 kali ganda
- Sapu acuan dengan sedikit minyak dan masukkan adunan 3/4 penuh acuan
- Kukus selama 15 min atau hingga masak bergantung kepada saiz acuan.
- bolehlah dihidangkan dgn kelapa parut


Selamat Mencuba....

Sabtu, 16 Mac 2013

BUBUR SOM SOM



      Tgh tunggu tetamu dtg ujan pulak turun.. Lebat betul dgn angin yg kuat... Hujan menyambut tetamu la tu... heheheeee... sambil2 menunggu tak sampai2 ni aku update la kjp blog ni... utk ari ni aku nak share minum ptg kami semalam... dah lama tak mkn bubur som-som ni... ingat lg dulu2 masa kecik2 mak selalu buat tp skrg semua tu dah tingal kenangan sebab mak dah malas nak buat... sory mak mengata mak kat sini.. kikikiiii... tp sebab mak jgk la aku dpt buat bubur som-som ni tau... pg2 smlm aku cal dia mintak resepi... heheheee... ada org campur tpg jagung tp mak aku suruh buh tpg beras jek semua... tradisional gitu... 

      Aku buat tghari... bila dah siap semua aku masukkan dlm peti ais bg sejuk... ptg baru kami anak beranak makan... pehhhh!!!! mmg sedap... glupp.. gluppp... masuk ikut anak tekak ni... sejuk jek... korang mesti terliur kan... kikikikiii... korg boleh cuba resepi kat bawah ye... buat jgn tak buat tau...


 Bubur som som ku...



Bahan-bahan : (dlm acuan lompang dpt 18 biji)

  • 1 cwn tpg beras
  • 31/2 cwn santan
  • sehelai daun pandan
  • 1/2 sk garam
  • Pati pandan/pewarna hijau - jika perlu


Cara-cara :

- Bancuh tpg dgn santan dan ditapis kedalam periuk
- Kacau dgn api perlahan hingga berkilat dan meletop2
- Tuang dlm acuan atau loyang dan biar sejuk
- Jika suka sejuk masukkan dlm peti ais beberapa jam sebelum dihidang dgn air gula


Bahan Air gula :

  • 1 cwn gula melaka yg telah diracik
  • 11/2 cwn air
  • 1 helai daun pandan
 Cara-cara :

- Masukkan semua bahan dlm periuk dan dikacau hingga gula hancur
- Tapiskan dan dibiar sejuk




Selamat Mencuba... :)

Jumaat, 15 Mac 2013

ASAM PEDAS IKAN PARI



      Lain org lain caranye... mcmtu jgk dgn aku... tak semua org boleh ikut cara kite dan begitu jglah sebaliknye... dlm memasak ni kite boleh buat mcm2 janji jgn lari dari tajuk dah la.. hehehe.... contohnye mcm yg aku masak harini 'asam pedas ikan pari', sesetengah org masak asam pedas bubuh belacan tp sbb aku ikut cara mak aku dia tak suka letak belacan dlm asam pedas... mcm mnyimpang sikit rasanye.. lain la sambal tumis.. tp ikut citarasa masing-masing la kan... lg satu ikan pari, sembilang, mayong kami letak lada hitam sikit bg kick... lain-lain ikan kami tak letak pun... pada keseluruhanye yg lain-lain tu sama jek semuanye..


      Tak salah kalau kite mencuba sesuatu yg baru.. kalau korang teringin nak cuba boleh copy resepi kat bawah ye...  sekali korang dah cuba mesti korang akan buat berkali-kali punye... percayalah... kikikikiii... sedap oooo... aku tak tipu... masakan asam pedas adalah masakan fav kami sekeluarga... dalam seminggu tak sah kalau tak masak asam pedas tau... heheheeee... oklah, aku letak resepi kat bwh ye...
      

 
Asam pedas ikan pariku yg boleh buat org tak berhenti makan...



Bahan-bahan :

  • 1 potong besar/panjang ikan pari - dipotong ikut citarasa dan cuci dgn asam garam
  • 15-20 tangkai cili kering - diptg dan direndam dgn air panas *
  • 6-8 bj bwg kecil *
  • 1-2 bj bwg putih *
  • seinci halia *
  • seinci kunyit *
  • 1sk serbuk lada hitam *
  • air asam jawa secukupnya
  • daun kesum
  • minyak utk menumis secukupnye


Cara-cara :


- Blender bahan bertanda *
- Panaskan minyak dlm periuk dan tumis bahan blender hingga betul2 garing
- Setelah garing, masukkan air asam jawa dan ikan
- Setelah mendidih masukkan garam/perasa dan daun kesum
- Biar dimasak seketika
- Matikan api dan sedia utk dihidang



Selamat Mencuba... :)








Rabu, 13 Mac 2013

APAM BERAS BERINTI



      Apam beras mmg mnjd kegemaran kami sekeluarga... dah selalu sgt buat tiba-tiba tpikir pulak aku nak letak inti kat dlmnye... aku pun cubalah... teringat pulak aku inti kuih tpg bungkus... sedap jgk klu bubuh inti tu 'ckp sorg2 dlm ati'... heheheeeee... sementara aku perap adunan apam aku buatlah inti kejap... nasib  baik tak susah... kikikikiii... takut jgk aku klu tak menjadi... siap jek apam dikukus, takde nak lengah2 lg... terus aku cungkil keluarkan apam dari acuan... panas2 aku ngap... hehehee... alhamdulillah... sedap... mmg sedap.. tak sia2 aku mencuba... Hubbyku balik keje mcm biasa tgk ada sesuatu utk makan ptg... aku buat tak tau jek... aku tuangkan secawan kopi n suruh dia minum... dia pun ambil seketul apam n yg kelakonye dibelek2 apam tu... hehehe.. sekali dia makan 'wah ada perasa lain la'... sedap... kikikiiii... sedap lg hati aku mendengarnye...

      Korang pun kena mencuba tau... try & error gitu... klu sedap syukur klu sebaliknye cuba lg... tp setakat ni percubaan aku terukir senyuman... oklah, korg boleh intai2 resepi kat bwh ni k... klu korg nak tgk resepi asal boleh tgk kat sini 


Apam beras ada inti gitu...



Bahan-Bahan : (boleh dapat 25-30 bj pakai acuan lompang)
 
  • 1 cwn nasi
  • 3/4 cwn gula
  • 1 cwn tpg gandum
  • 1 cwn tpg beras
  • 11/4 cwn air
  • 1 sk yis mauripan
  • 1/2 sk pati pandan

 Bahan-bahan inti: 


  • 1 cwn kelapa parut
  • 1/2 cwn gula melaka - yg telah diracik halus
  • 3 sb air
  • 1 sb gula
  • 1 sb tepung gandum
  • 1 helai daun pandan - takde pun takpe

Cara-cara :

-  Masakkan bahan inti kecuali tepung gandum sehingga agak kering
Masukkan tepung gandum dan kacau sehingga hampir kering - sejukkan -  Blend nasi dan gula dgn air sikit2 hingga lumat
-  Masukkan tpg gandum, tpg beras dan yis ke dalam mangkuk besar
-  Masukkan bahan blend sikit2 bersama pati pandan dan kacau ke dalam mangkuk besar td
-  Kacau semua hingga sebati dan tidak bergentel
-  Perap adunan selama 3 jam
-  Selepas itu, panaskan kukusan dan sapu sedikit minyak pd acuan
-  Sudukan adunan separuh acuan dan masukkan inti kemudian sudukan adunan penuh kedalam acuan 
-  Bungkus kain pada penutup pengukus
-  Kukus selama 15 min atau sehingga masak




Selamat Mencuba.... :)

SAMBAL TUMIS SARDIN



      Hari ni aku nak share resepi yg digemari oleh kebanyakkan orang.. SARDIN!!!! heheheeee... rasa mcm kelako jek nak update resepi sardin pulak kn... takde resepi lain ke??? kikikikiii... oleh sebab adik2 aku dah suruh letak resepi masakan harian kat sini so aku pun letak jek la... utk adik2 aku, korg jgn nak poyo ea ckp 'resepi sardin jek' n jgn ckp korng tau masak pulak... sebab akk tau korang tak pandailah akk update kat sini.. heheheheeee.... manalah tau korg sesak2 takde lauk kat peti ais bolehlah try resepi ni heheheeee...

      Hari-hari makan nasi rasa boring pulak... teringin nak makan bubur putih... tu yg aku buat sambal tumis sardin ni utk lauk mkn dgn bubur... meletop ko!!! sampingannye aku grg ikan bilis, kacang tanah & telo asin.. mmg best... tp yg tak bestnye aku lupa nak ambik gambo... yg ada gambo sambal sardin jek la... klu tak, boleh aku keco kan korg... kikikikiiii... oklah, aku letak resepi sambal kat bawah ni ye..



Sambal tumis sardinku...



Bahan-bahan :
 
  • 1 tin besar ikan sardin
  • 5 tangkai lada kering * - ptg dan rendan air panas
  • 1 bj bwg besar *
  • 1 bj bwg putih *
  • sedikit air asam
  • 1 bj bwg besar - dihiris
  • garam/perasa


Cara-cara :

-  Blender bahan2 bertanda *
-  Panaskan sedikit minyak didlm kuali
-  Ambil sedikit bwg hiris dan masukkan dlm minyak dan grg sehingga kekuningan
-  Masukkan bahan blender dan tumis hingga garing
-  Kemudian masukkan sedikit air asam jawa bersama setin sardin
-  Masukkan garam/perasa dan dikacau sebati
-  Biar seketika hingga agak pekat, masukkan bwg hiris dan matikan api



Selamat Mencuba :)

Isnin, 11 Mac 2013

KUIH SERIMUKA JAGUNG



      Sebelum buat kuih ni hubbyku mcm tak konfiden jek... dia kata 'sedap ke?'.. aku jwb 'tak cuba tak tau la kan'...   Lepas dah menjadi dan siap dipotong aku suruh dia yg rasmikan dulu... risau jgk aku takut tak sedap... sekali dia mkn... Pehhh!!! mcm tak percaya jek.. kikikikiii... sedap gilerr... heheheeee....
     
      sebelum ni mmg kami tak pernah makan pun kuih serimuka jagung ni... tertarik hati lepas tgk gambo kat blog chef hanieliza... tp dlm gambo tu jagung kat pulut jek belah atasnye pandan... aku pun try la google lg cari kat blog2 lain pastu terjumpalah plk belah atasnye jagung dan bwh pulut sj.. so aku ambik keputusan campurkan kedua2 resepi.. jadilah kuih serimuka jagung santapan mamanurdini... heheheheeee.... nak jgk nama dia... ape2pun tq pada tuan empunya blok yg aku ciplak resepi dia... klu korang nak ciplak resepi aku pulak boleh la ambik kat bwh ni ye...

     

Serimuka jagungku mmg terbukti kesedapannye...



Bahan-bahan : (loyang 7 inci)
Lapisan bwh :-
  •  1 cwn beras pulut - basuh dan rendam 2 jam
  •  11/4 cwn santan cair
  •  1/4 cwn jagung hiris
  •  1sk garam
* aku ambik jagung dlm tin jek... pilih yg sebiji2... heeee.. aku tak campurkan terus.. bila pulut dah siap masak baru aku gaulkan sekali sebelum dimampat2kan...


Cara-cara :

- Panaskan kukusan hingga air mendidih
- Lapik plastik dlm loyang
- Masukkan semua bahan dlm loyang dan kukus selama 30 minit
- Setelah pulut masak, keluarkan dari pengukus dan tekan2 pulut gunakan sudu supaya mampat


Lapisan atas :-

  • 1/2 cwn santan pekat
  • 1/2 cwn air
  • 2 sb tpg gandum
  • 1 sb tpg kastard
  • 1/3 cwn gula
  • 1 bj telo
  • 1/2 sk garam
  • 2 sb jagung cream


Cara-cara :


- Blender jagung bersama air hingga hancur
- Masukkan semua bahan dlm mangkuk, kacau sebati dan ditapis
- Masak sebentar diatas api yg kecil sehingga berwap sj dan matikan api
- Tuang keatas pulut yg telah dimampatkan perlahan-lahan (perlu ditapis jika terdapat gentelan tepung)
- Kukus selama 20 min dgn api yg sederhana
- Setelah masak perlu dibiar sejuk dulu sebelum dipotong
- Potong dgn pisau plastik



Selamat Mencuba... :)

AYAM PERCIK


     
      Ingat lg dulu2 klu gi pasar mlm mesti nak beli ayam percik... dia punye bau menusuk2 kehidungku sampai kat umah... mmg best betul la... aku cuba lah nak buat tp tak dpt la nak bau mcm tu... kena bakar pakai arang jgk baru naik bau dia... heheheeee... aku dah cuba 2 cara satu bakar pakai oven dan satu lg grg ats kuali leper... tp aku lbh suka grg ats kuali leper sebab lg sedap... masuk oven ayam kering sikit... yg mmg btl2 sedap semestinyalah bakar pakai arang... tp kat umah nak buat mcmane... marah pulak jiran tetangga... kikikikiii... rasanye lain kali nak bakar tepi lautlah... tungggguuuuuuu....

      Aku masak ayam percik ni semalam.. aku ambik resepi kat buku resepi chef wan.. cuma aku tambah kacang dlm masakan ni sebab aku beli dulu mmg ada rasa kacang, tu yg aku tambah tu... hehehe... aku letak resepi kat bawah ye kpd sesiapa yg nak cuba...


Ayam percik yg mmg menyelerakan...


Bahan-bahan :

  • 1/2 ekor ayam
  • 4 btg serai - dititik
  • 1 inci lengkuas - dititik dan dihiris
  • gula secukup rasa
  • garam/perasa
  • 500 ml santan
  • daun kunyit - sy tak letak
  • lada kering/cili merah *
  • 3 bj bwg merah *
  • 1 bj bwg putih *
  • 1/2 inci halia *
  • 1/2 inci kunyit  *
  • 4-5 bj buah keras * 
  • 1 sk halba biji - sy tak letak
  • 2 sudu kcg tanah grg yg tlh dikisar 

Cara-cara :

- Blender bahan * hingga halus
- Masukkan bahan blender bersama santan kedlm periuk dan masak sehingga pecah minyak
- Masukkan ayam, serai, lengkuas, kacang dan kacau sebati
- Masukkan garam/perasa, kacau selalu dan tambah air jika perlu biar masak selama 30 min
- Keluarkan ayam dari kuah dan panggang selama 10 min dan sapu kuah semasa panggang ayam
- Masakan kuah td sehingga pekat dgn api sederhana sehingga boleh menyalut ayam apabila dibubuh keatasnya
- Apabila kuah siap bolehlah disenduk ke atas ayam dan dihias dgn daun kunyit
- Saya suka makan dgn nasi tp my hubby suka makan dgn nasi impit. makan mcm tu jek dah sedap




Selamat Mencuba... :)

Sabtu, 9 Mac 2013

KUIH TEPUNG BUNGKUS



      Alhamdulillah... percubaan pertama aku buat kuih tepung bungkus ni berjaya... sedap yg amat... sebenarnye kuih ni fav sebelah my hubby... sebelum aku brkahwin aku tak pernah pun makan kuih ni... mak mertua aku la yg suka sgt kuih ni, dari situlah aku belajar makan dan terus jatuh hati... kuih ni adalah salah satu dari kuih tradisional kite tau... tak rugi pun klu kite belajo cara membuatnye... tgk mcm aku, berjaya dah... kikikikiii... sape lg nak puji klu tak dr sndr... he..heee... Rasa mcm nak buat lg jek esok coz anak aku pun suka... bersemangat betul aku dgn kuih ni... 

     Aku letak resepi kat bwh ye... aku buat sikit jek utk kami berempat... klu korng nak banyak double2 kn lah ye... mcm tak biase plk kn... heheheee...
 

kuih tepung bungkusku... lupa nak terbalikkan kuih bg gambo cantik sikit...



Bahan-bahan :
 
  • 1 cawan tepung beras
  • 2 cawan santan
  • 1/2 sk garam
  • Daun pisang secukupnye - dilayur atas api dan dipotong empat segi 


Bahan-bahan inti: 

  • 1 cwn kelapa parut
  • 1/2 cwn gula melaka - yg telah diracik halus
  • 3 sb air
  • 1 sb gula
  • 1 sb tepung gandum
  • 1 helai daun pandan - takde pun takpe


Cara-cara :


- Masakkan bahan inti kecuali tepung gandum sehingga agak kering
- Masukkan tepung gandum dan kacau sehingga hampir kering - sejukkan
- Buat inti jd bebola kecil dan ketepikan dulu
- Bancuh tepung beras bersama santan
- Masakkan bancuhan hingga agak pekat sehingga boleh disudu keatas daun pisang
- Ambil 1-2 sudu besar bancuhan tepung dan letakkan di atas daun pisang dan letakkan 2 biji inti
- Tutup daun pisang dan lipat kedua-dua hujung daun
- Kukus selama 20 minit
- Biar sejuk dan boleh dihidang



Selamat Mencuba.... :)

BIHUN PUTIH (SINGAPORE)



      'Mama, buatlah bihun karot... kte mkn kat laut nak!!'.... spontan jek kuar dr mulut anakku... hehehee... tak sampai hati pulak klu tak buatkan.. so pagi td aku buatlah bihun putih ni utk sarapan... sbb bihun ni aku letak carrot terus dia bg nama baik punye... kikikiiii... tp utk mkn kat laut tu bukan masanye la... skrg ni papa dia tak berapa sihat... td pun mc... cian hubbyku... mlm ni tgk mcm dah ok... arap2lah sihat spt sediakala...

      Makan bihun ni mmg sedap tau... korang cuba la ye... aku letak resepi kat bwh... klu ada nak adjust2 lg tak kisah punye... heheheeee...
 

Bihun putihku yg terangkat!!!

 
 
Bahan-bahan :
 
 
  • 1/2 peket bihun - direndam dan ditoskan
  • 1 sudu udang kering - direndam *
  • 4-5 bj bwg kecil *
  • 1-2 bj bwg putih *
  • 1 sb serbuk lada putih - nak lg pedas bole tambah
  • sedikit serbuk lada hitam
  • isi ayam - dicincang
  • 1 bj telo
  • 1/2 btg lobak merah - dihiris nipis memanjang
  • sedikit minyak utk menumis
  • garam/perasa 
  • sedikit bwg goreng

 * klu rendam bihun sekejap perlu letak air lebih tp klu dah rendam lama air tak perlu banyak
  


Cara-cara :

-  Blender bahan bertanda *
-  Panaskan minyak dlm kuali dan tumis bahan blender sehingga agak garing dan masukkan jg serbuk lada putih bersama serbuk lada hitam
-  Kemudian masukkan isi ayam dan biarkan sebentar
-  Masukkan air bersama lobak merah dan biar mendidih
-  Selepas tu masukkan telo, garam/perasa dan kacau sebati
-  Masukkan bihun dikacau rata
-  Bila dah rata dan sebati tutup api
-  Sedia utk dihidang bersama bwg goreng



Selamat Mencuba... :)

Jumaat, 8 Mac 2013

LEPAT PISANG



      Pisang lagi?? heheheheeee... selagi tak abis stok pisang selagi tulah asik nak update pasal pisang jek... alhamdulillah... abis dah semua pisang kat dlm umah ni... sebiji pn tak terbuang.. akhir sekali aku buat lepat pisang... mudah jek nak buat tp yg membuatkan susah tu nak mencari daun pisang... maklumlah dok kat bandar ni semuanye nak kena beli... lambat sikit gi paso abis dah... sebabkan takut tak dpt makan lepat, pg2 hubbyku dah start moto gi paso... senyum lebar dia balik dgn daun pisang... kikikikiiii...

      aku buat lepat ni utk mkn ptg baru sat ni... sebabkan anak kecik aku tgh tido bolehlah aku update cpt2 ni.. hehehe.. bukan selalu dpt mkn lepat pisang ni, rasa tak cukup plk... dulu2 ada jgk beli tp tak menepati anak tekak ni... bila buat sendiri ni baru sedap... semuanye cukup rasa... sesetengah org klu dah letak santan tak perlu letak kelapa parut tp aku ikut cara mak aku letak kedua-dua sekali.. klu korang nak tau kesedapannye boleh la cuba resepi kat bwh ye... 


Lepat pisangku...


Bahan-bahan :

  • 11/2 cawan pisang yg telah dilenyek - aku pakai pisang emas
  • 3/4 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan kelapa parut
  • 3 sudu besar gula
  • 2-3 sudu besar pati santan
  • secubit garam
  • daun pisang dilayur atas api dan dipotong segiempat
Cara-cara :
-  Masukkan pisang yg telah dilenyek kedlm mangkuk dan campurkan gula, kelapa parut, garam dan santan
-  Masukkan tpg sikit2 dan dikacau sebati
-  Kalau suka lepat yg agak lembek kurangkan tpg dan sebaliknye
-  Ambil 1 sudu besar adunan, letakkan atas daun pisang  dan lipat daun mcm bungkus nasi lemak
-  Susun lepat dlm kukusan (bertindih pun takpe)
-  Panaskkan kukusan dan biarkan air mendidih.
-  Kukus selama 20-30 minit atau sehingga masak





Ini pulak masakan aku tghari td... sj nak letak gambar jek... resepi ikan kari aku dah pernah update seblm ni... klu korg nak try boleh tgk entry aku yg lepas kat  sini






Selamat Mencuba.... :)