Berdoa agar Malaysia selamat dpd malapetaka.. walaupun kat Sabah tp dpt dirasai kat Semenanjung ni.. takut sgt aku nengoknye... jgnlah terjadi peperangan... Semoga mendapat perlindungan dari-Nya... Amin...
Hari ni pulak aku nak share resepi yg aku masak tghari td... ayam masak kari... tgh pikir2 nak buat ape utk minum ptg terlintaslah pulak roti jala difikiranku... kikikikiii... dah mmg kenalah kari dgn roti jala... cicah punya cicah sampai licin dibuatnye... sesekali makan mmg sedap... marvelles... kenyang.. mcm dah tak payah makan malan pun takpe... heheeee...
Aku letak resepi kat bawah ye klu ada yg teringin nak mencuba... resepi aku ni hentam jek... klu korg rasa nak tokok tambah no hal punya.... kite ni kalau masak mmg nak kena kreatif sikit... tak bole nak ikut jek tp perlu diingat jgn tersasar jauh sgt tau... he.he..heeee...
Cara-cara :
- Blender / tumbuk bahan bertanda *
- Panaskan minyak dlm kuali dan masukkan bwg hiris dan 3 sekawan, tumis hingga kekuningan
- Selepas tu, masukkan bahan blender dan tumis hingga naik bau
- Masukkan rempah kari, kacau sebati dan tumis hingga pecah minyak
- Kemudian masukkan sedikit air bersama ayam dan kentang
- Setelah kentang empuk, masukkan santan bersama tomato dan dikacau sebati
- Masukkan garam/perasa dan air asam jika suka dan masak seketika
- Matikan api dan boleh la dihidang
Hari ni pulak aku nak share resepi yg aku masak tghari td... ayam masak kari... tgh pikir2 nak buat ape utk minum ptg terlintaslah pulak roti jala difikiranku... kikikikiii... dah mmg kenalah kari dgn roti jala... cicah punya cicah sampai licin dibuatnye... sesekali makan mmg sedap... marvelles... kenyang.. mcm dah tak payah makan malan pun takpe... heheeee...
Aku letak resepi kat bawah ye klu ada yg teringin nak mencuba... resepi aku ni hentam jek... klu korg rasa nak tokok tambah no hal punya.... kite ni kalau masak mmg nak kena kreatif sikit... tak bole nak ikut jek tp perlu diingat jgn tersasar jauh sgt tau... he.he..heeee...
Kari Ayam
Bahan-bahan :
- 1/2 ekor ayam (8 ketul ayam)
- 5 bj bwg merah *
- 1 bj bwg putih *
- sedikit halia *
- 1 btg serai *
- 1-2 bj kentang - dibelah 4
- 1 bj tomato - dibelah 4
- 2 bj bwg merah - dihiris nipis
- kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga - 3 sekawan
- rempah kari adabi - dibancuh dgn sedikit air
- santan rm1 dicampur dgn air
- sedikit air asam jawa - jika perlu/suka
- minyak utk menumis
Cara-cara :
- Blender / tumbuk bahan bertanda *
- Panaskan minyak dlm kuali dan masukkan bwg hiris dan 3 sekawan, tumis hingga kekuningan
- Selepas tu, masukkan bahan blender dan tumis hingga naik bau
- Masukkan rempah kari, kacau sebati dan tumis hingga pecah minyak
- Kemudian masukkan sedikit air bersama ayam dan kentang
- Setelah kentang empuk, masukkan santan bersama tomato dan dikacau sebati
- Masukkan garam/perasa dan air asam jika suka dan masak seketika
- Matikan api dan boleh la dihidang
Roti Jala
Bahan-bahan :
- 11/2 cwn tpg gandum
- 1 cwn air
- 1/2 cwn santan
- 1 bj telo
- sedikit garam
- pewarna kuning - aku letak serbuk kunyit
- Blender semua bahan2 di atas hingga sebati
- Sediakan kuali leper, gunakan acuan roti jala dan kirai adunan atas kuali
- Goreng dgn api perlahan tak perlu dibalikkan
- Angkat dan lipat ikut suka
- Goreng dgn api perlahan tak perlu dibalikkan
- Angkat dan lipat ikut suka
Tiada ulasan:
Catat Ulasan