Selasa, 5 Mac 2013

KARI AYAM & ROTI JALA



      Berdoa agar Malaysia selamat dpd malapetaka.. walaupun kat Sabah tp dpt dirasai kat Semenanjung ni.. takut sgt aku nengoknye... jgnlah terjadi peperangan... Semoga mendapat perlindungan dari-Nya... Amin...

      Hari ni pulak aku nak share resepi yg aku masak tghari td... ayam masak kari... tgh pikir2 nak buat ape utk minum ptg terlintaslah pulak roti jala difikiranku... kikikikiii... dah mmg kenalah kari dgn roti jala... cicah punya cicah sampai licin dibuatnye... sesekali makan mmg sedap... marvelles... kenyang.. mcm dah tak payah makan malan pun takpe... heheeee...

      Aku letak resepi kat bawah ye klu ada yg teringin nak mencuba... resepi aku ni hentam jek... klu korg rasa nak tokok tambah no hal punya.... kite ni kalau masak mmg nak kena kreatif sikit... tak bole nak ikut jek tp perlu diingat jgn tersasar jauh sgt tau... he.he..heeee...
     

 Kari Ayam


Bahan-bahan :

  • 1/2 ekor ayam (8 ketul ayam)
  • 5 bj bwg merah *
  • 1 bj bwg putih *
  • sedikit halia *
  • 1 btg serai *
  • 1-2 bj kentang - dibelah 4
  • 1 bj tomato - dibelah 4
  • 2 bj bwg merah - dihiris nipis
  • kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga  - 3 sekawan
  • rempah kari adabi - dibancuh dgn sedikit air
  • santan rm1 dicampur dgn air
  • sedikit air asam jawa - jika perlu/suka
  • minyak utk menumis

Cara-cara :

-  Blender / tumbuk bahan bertanda *
-  Panaskan minyak dlm kuali dan masukkan bwg hiris dan 3 sekawan, tumis hingga kekuningan
-  Selepas tu, masukkan bahan blender dan tumis hingga naik bau
-  Masukkan rempah kari, kacau sebati dan tumis hingga pecah minyak
-  Kemudian masukkan sedikit air bersama ayam dan kentang
-  Setelah kentang empuk, masukkan santan bersama tomato dan dikacau sebati
-  Masukkan garam/perasa dan air asam jika suka dan masak seketika
-  Matikan api dan boleh la dihidang



Roti Jala 


Bahan-bahan :

  • 11/2 cwn tpg gandum
  • 1 cwn air
  • 1/2 cwn santan
  • 1 bj telo
  • sedikit garam
  • pewarna kuning - aku letak serbuk kunyit
     
Cara-cara :

-  Blender semua bahan2 di atas hingga sebati
-  Sediakan kuali leper, gunakan acuan roti jala dan kirai adunan atas kuali
-  Goreng dgn api perlahan tak perlu dibalikkan
-  Angkat dan lipat ikut suka


 roti jala cicah kari ayam bhg fav aku... kepakk!!!




Selamat Mencuba... :)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan