Sabtu, 23 Mac 2013

CUCUR BADAK & CHE MEK MOLEK



      Ptg td kami makan cucur badak bersama che mek molek... rajin kan sampai 2 juadah aku buat utk minum ptg... bukannye ape, sbnarnye adunannye sama cuma inti kat dlm tu jek yg berbeza... tu yg nmpak mcm rajin semcm jek tu... kikikikiii... hubbyku suka cucur badak, che mek molek plk pilihan anak aku lah... biaselahkan che mek molek kan manis... Asalnye my hubby beli keledek ni suruh aku buat keria tp lain plk jdnye... ada lg sikit keledek tu mgkin esok la plk... "klu rajin".. he..he..hee...

      Aku buat adunan ni banyak so aku simpan sikit dlm petisejuk dan bolehlah dibuat sarapan esok pg plk... jimat tenaga... kikikikiiii...  oklah, klu korang rasa teringin nak makan bolehlah buat sendiri ye.. resepinye ada kat bwh ni... bile korang dah buat nanti baru tau betapa senangnye nak buat... mcm aku dulu2 lah.. bila dah tau semuanye jd senang... bile tak tau nampak mcm susah jek kan... heheheee...


Cucur badak yg sempoi...


Bahan-bahan :

Inti utk cucur badak :
  • 1 cwn kelapa parut
  • 1sb udang kering - direndam *
  • 3-5 tangkai cili kering  *
  • 1 bj bwg besar  *
  • 1 bj bwg putih *
  • 1 btg serai *
  • 1sk jintan manis *
  • 1sk gula - tambah klu suka
  • garam

Cara-cara :
- Blender bahan bertanda *
- Campurkan kelapa parut dan bahan blender dan digaul sebati
- Goreng dalam kuali tanpa minyak hingga kering

Doh :
  • 1kg keledek - sy pakai keledek oren
  • 1 cwn tpg gandum
  • sedikit garam
Cara-cara :

- Keledek dikupas kulit, direbus dan ditoskan
- Lecek keledek masa tgh panas, biar sejuk dan jgn dicampur tpg semasa panas sebab akan menggunakan bnyk tpg - akan mngakibatkan kuih keras dan tak sedap
- Setelah sejuk masukkan sikit demi sikit tpg kedalam keledek dan digaul sebati
- Boleh sapu sedikit minyak pada tapak tangan utk elakkan adunan melekat
- Ambil sikit adunan, bulatkan, buat lengkungan dan bubuh  inti
- Tutup balik, kemaskan dan bentukkan bulat dan dileperkan sedikit
- Setelah siap semuanye bolehlah digoreng hingga kekuningan dan perlu dibalik2kan selalu agar masak sekata
- Angkat dan bolehlah dihidang


 
 Che Mek Molek ku ahaiii...


* utk che mek molek masukkan 1 sk gula dtgh2 sbg inti, tutup, kemaskan dan jdkan kuih bentuk lonjong... setelah digrg dibiarkan sejuk seketika sblm dimakan sebab air gula cair didlm panas..

Selamat Mencuba... :)





Tiada ulasan:

Catat Ulasan