Selasa, 19 Mac 2013

APAM GULA MERAH



      Lama rasanye tak buat apam ni... asik apam beras jek... aku buat apam ni 2 hari lps.. kebetulan la plk ada tamu dtg kerumah... diaorg dtg pun tak bgtau awal2, hubby plk keje pg tu.. tak tau nak buat ape, bahan2 kuih pun tak berapa nak ada... yg ada yis ngn tpg.. last2 tak pikir panjang lg terus buat perap adunan... cal hubby mtk dia beli bahan utk masak makan malam jek... dah ptg2 ape yg ada, cari la ape yg ada jek kat tesco... heheheee... diaorg sampai pun dh dkt nak maqhrib, smbil menunggu mkn mlm aku hidangkan la jgk apam ni utk tamu.. aku pernah update resepi apam ni kat sini .. utk senang lg aku letak resepi kat bwh ye kpd yg nak cuba..


Apam gula merah ku..



Bahan-bahan : (resepi ni boleh dapat 25-30 bj apam dlm acuan lompang)

  • 1/2 cwn gula merah
  • 11/2 cwn air
  • 2 helai daun pandan
  • 21/2 cwn tpg gandum
  • 2sk yis mauripan - dibancuh dgn 1/2 cwn air dan sedikit gula dan biar berbuih
  • kelapa parut digaul dgn sedikit garam


Cara-cara :

- Masak gula bersama air dan daun pandan, ditapis dan dibiar sejuk
- Masukkan tpg ke dalam mangkuk besar
- Tuangkan yis yg telah dibancuh td kedalam bekas tpg dan sebatikan
- Masukkan air gula kedalam bekas td sikit demi sedikit dan disebatikan
- Tutup bekas selama 1 jam biarkan adunan naik 3 kali ganda
- Sapu acuan dengan sedikit minyak dan masukkan adunan 3/4 penuh acuan
- Kukus selama 15 min atau hingga masak bergantung kepada saiz acuan.
- bolehlah dihidangkan dgn kelapa parut


Selamat Mencuba....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan