Sabtu, 9 Mac 2013

KUIH TEPUNG BUNGKUS



      Alhamdulillah... percubaan pertama aku buat kuih tepung bungkus ni berjaya... sedap yg amat... sebenarnye kuih ni fav sebelah my hubby... sebelum aku brkahwin aku tak pernah pun makan kuih ni... mak mertua aku la yg suka sgt kuih ni, dari situlah aku belajar makan dan terus jatuh hati... kuih ni adalah salah satu dari kuih tradisional kite tau... tak rugi pun klu kite belajo cara membuatnye... tgk mcm aku, berjaya dah... kikikikiii... sape lg nak puji klu tak dr sndr... he..heee... Rasa mcm nak buat lg jek esok coz anak aku pun suka... bersemangat betul aku dgn kuih ni... 

     Aku letak resepi kat bwh ye... aku buat sikit jek utk kami berempat... klu korng nak banyak double2 kn lah ye... mcm tak biase plk kn... heheheee...
 

kuih tepung bungkusku... lupa nak terbalikkan kuih bg gambo cantik sikit...



Bahan-bahan :
 
  • 1 cawan tepung beras
  • 2 cawan santan
  • 1/2 sk garam
  • Daun pisang secukupnye - dilayur atas api dan dipotong empat segi 


Bahan-bahan inti: 

  • 1 cwn kelapa parut
  • 1/2 cwn gula melaka - yg telah diracik halus
  • 3 sb air
  • 1 sb gula
  • 1 sb tepung gandum
  • 1 helai daun pandan - takde pun takpe


Cara-cara :


- Masakkan bahan inti kecuali tepung gandum sehingga agak kering
- Masukkan tepung gandum dan kacau sehingga hampir kering - sejukkan
- Buat inti jd bebola kecil dan ketepikan dulu
- Bancuh tepung beras bersama santan
- Masakkan bancuhan hingga agak pekat sehingga boleh disudu keatas daun pisang
- Ambil 1-2 sudu besar bancuhan tepung dan letakkan di atas daun pisang dan letakkan 2 biji inti
- Tutup daun pisang dan lipat kedua-dua hujung daun
- Kukus selama 20 minit
- Biar sejuk dan boleh dihidang



Selamat Mencuba.... :)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan