Selasa, 9 April 2013

PAU & INTI KACANG MERAH



      Penat jgk nak update ni... bukan penat ape... lenguh tangan... tp takpelah.. kena kuatkan semangat utk terus menghidupkan blog aku yg tak seberapa ni... bukan utk sape pun tp utk adik2 tersayang dan mungkin akan sampai kpd anak2ku nanti... ceeewahhhh....

      Harini aku buat pau kacang.. mmglah feveret aku kan... kikikiii... en hubby jgn marah... tak marah punye sbb seketul demi seketul pau masuk kedlm mulut dia... hehehee... tp sempat dia request nak pau kaya... penatlah tangan ni nak mnguli... lain la klu ada bread makerkan... tp utk hubbyku yg tercinta nanti akan ku laksanakan jua... heheheee...

      Rajin bukan nak katelahkan... inti pun aku buat sendiri tau.. mcm tak caya jek kan... mlm smlm aku dah rendam kacang merah, pastu pagi td terus buat inti dulu sebelum masak tghari... dpt banyak... leh simpan, nti rajin nak buat pau goreng plk... nyum.. nyum... terlioq plk..

      Oklah, malaslah nak berceloteh panjang lebar... aku letak resepi pau ngan inti kacang kat bawah ye... haaa... sblm terlupa klu korang nak cuba buat pau inti kelapa boleh tgk kat sini k. try lah.. in sha Allah menjadi... jgn lupa masa kite masak memasak ni bacalah apa yg patut.. sekurang2nye dimulai dgn bismillah.... Berkat dan sedap... amin...

 Pau kacang mmg la faveret aku...



Bahan-bahan : (aku buat 1/2 adunan dpt 8 bj pau)
  • 21/2 tepung gandum
  • 3/4 sk yis
  • 1/2 sk lemak sayur/ shortening
  • 1/2 sk baking powder
  • 2 sb gula
  • 3/4 air suam
  • sedikit garam 
  • inti kacang - tgk resepi kat bwh
  • daun pisang/kertas-dipotong 4 segi

Cara-cara :
- Campurkan air, yis dan gula dan kacau sehingga gula larut 
- Dlm mangkuk lain, masukan tepung, garam, dan baking powder dan digaul rata
- Campurkan bahan-bahan diatas dan diuli
- Masukan lemak sayur/shortening, uli lg sehingga licin.
- Rehatkan doh selama 40 min hingga 1 jam. Doh akan naik 2x ganda.
- Selepas itu, tekan-tekan utk mengeluarkan angin pd doh
- Bahagikan doh kepada beberapa bahagian, buat bentuk bulat
- Ambil doh yg pertama dibuat, canaikan dan isikan inti di tengah doh tadi
- Tutup kemas dan dibulatkan 
- Bila dah siap, rehatkan selama 40 min hingga 1 jam dan biarkan doh naik sedikit
- Panaskan air dlm kukusan hingga mendidih (air perlu lbh 1/2 pengukus)
- Bungkus penutup pengukus pakai kain dan kukus pau selama 10 minit (jgn lbh)
- Angkat bersama penutup letak tempat lain baru keluarkan pau 
- Bolehlah dihidang  



 aku ambik gambo tak betol... cahaya mengganggu..



Bahan-bahan : (buat 1/2 adunan pun lbh dari cukup)

  •  250gm kacang merah - direndam semalaman dan direbus hingga empuk
  • 1 cwn gula pasir
  • 1/2 kpg gula melaka - (aku pakai gula pasir jek)
  • 2sb tpg jagung - dibancuh dgn sedikit air (tak letak pun takpe)
  • sedikit garam
  • 1 cwn minyak masak
  • 1 helai daun pandan

Cara-cara:

- Kisar kacang yg telah empuk bersama air rebusan sehingga halus
- Masak semua bahan kecuali tpg jagung sehingga agak pekat
- Bahan akan meletop2 semasa dimasak
- Kemudian masukkan bancuhan tpg jagung dan dikacau lagi sehingga betul2 kering
- Bila adunan berat semasa mengacau dan kering bolehlah dimatikan api- Angkat dan dibiar sejuk

* Untuk masukkan inti ke dalam pau bolehlah dibulat2kan supaya senang proses menutup balik doh pau



Selamat Mencuba.... :)


1 ulasan: