Jumaat, 5 April 2013

BIHUN SUP SIMPLE



      Hari mendung mcm nak hujan... smlm pun cmni gak tp tak jd ujan.. harap2lah harini turunlah hujan... panas sgt... bahang.. hehehe.. nasib baik masih mampu tersenyum... bolehlah jgk nak mengupdate blog yg tak seberapa ni...  

      Utk entry kali ni aku nak share bihun sup yg aku masak semalam... simple jek aku buat... pakai apa yg ada jek... tak yah membazir nak gi beli... kikikiii... simple2 pun licin tau... habis semua tak cukup bihun kuah2 semua licin dihirup... cam kebuloq jek kan... heheheee...

      walaupun simple aku share jgk resepinye kat bwh ye... klu korang taknak simple, korang tambah jeklah ape yg korang nak... aku letak resepinye kat bawah ye... 


Bihun sup yg mesti dihirup sampai titisan terakhir..


Bahan-bahan :

  • Bihun -  dicelor dgn sedikit serbuk kuniyt, klu suka bihun kuning
  • 5 bj bwg merah *
  • 1-2 bj bwg putih *
  • sedikit udang kering - direndam *
  • 2 bj bwg merah - dihiris
  • 1 btg kulit kayu manis }
  • 1 bunga lawang } 3 sekawan
  • 2-3 bj buah pelaga }
  • 1-2 sudu serbuk lada sulah
  • ayam - dipotong kecil, bahagian tulang2 lg sedap - dicuci bersih dan toskan
  • sotong - dipotong bulat - dicuci bersih dan ditoskan
  • telo - tak letak pun takpe (aku letak sebab hubby suka)
  • sawi 
  • daun saderi
  • bwg goreng 
* korang boleh jgk tambah udang, fishball, carot, bunga kobis dll... (panjang sgt aku nak taip bahan2 yg boleh dimasukkan) korang pikirlah sendiri ye..


Cara-cara :

- Blender semua bahan bertanda *
- Panaskan sedikit minyak, masukkan bwg hiris, 3 sekawan dan tumis hingga kekuningan
- Masukkan bahan blender dan tumis hingga naik bau
- Masukkan juga serbuk lada sulah, kacau sebati dan biar hingga agak garing
- Masukkan ayam dan dikacau sebati, bia ayam sedikit kental
- Selepas tu, masukkan air dan tunggu hingga mendidih
- Selepas mendidih, masukkan sotong
- Kemudian, bolehlah dipecahkan telo jika suka
- Bila semuanye dah masak, masukkan sawi, bia seketika dan tutup api
- Taburkan bawang goreng dan daun saderi
- Dihidang dgn sambal kicap


 Utk Sambal Kicap :

  • 10 bj cili api
  • 2 bj bwg putih
  • kicap
  • gula
  • sedikit garam
- Tumbuk semua bahan diatas kecuali kicap
- Masukkan dlm mangkuk kecil dan tuangkan kicap
- Kacau sebati dan boleh dimakan dgn bihun sup





Selamat Mencuba.... :)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan