Ahad, 27 Januari 2013

RESEPI KARIPAP aka epok-epok




      Sape yg tak suka karipap?? Rugilah ko... nikmat btl mkn karipap ni... tp make sure karipap yg sedap la kn... mn lg mesti lh yg buat sendiri. lg best klu karipap tu mak aku yg buat... Wallllahhh... mmg berketul2 la jwbnye... biasenye kegemaran kami karipap kentang dgn daging cinncing... sardin pn kira ok la jgk... hehehe... sebut pasal karipap ni mmg nostalgia btl la... boleh mmenitis air mata woooo.... kikiki... Mak!!! rindunye... huhuhuuuu... hati menangis sape yg tau... tp xpelah bile dh pandai buat sendri ni terubat la jgk rindu 2...

     Kat cni aku tunjukkan gambo karipap yg aku buat.. korg bolehlah cuci mata ea... klu rsa nak cuci tekak boleh la buat sendri... kikikiiii... jgn mare... aku tulis resepi kat bawah ye...




Bahan-bahan :
  • 2 cwn tepung gandum
  • 1 sudu besar marjerin
  • 1/4 cwn minyak masak
  • 1/2 cwn air (agak2 ye tak semestinye habis air ni)
  • sedikit garam - masukkan dlm air

Cara-cara :

- Gaul marjerin dgn tepung, ramas2 hingga sebati
- Panaskan minyak, masukkan kedlm bekas tepung dan marjerin td. gunakan garfu utk sebatikan.  
   (klu guna  tangan meleco la nanti)
- Selepas tu, masukkan air sedikit demi sedikit dan uli pakai tangan hingga menjadi doh.
- Ambil doh sedikit dan bulat2kn hingga habis... Biarkan sekejap.
- Masa ni boleh la buat inti... Terpulang pada citarasa korang la nak bubuh inti apa...
- Selepas tu leperkan doh td dan isikan inti ditengah, tutup dan klim mcm biasa.
  (kpd yg tak pandai nak klim boleh gunakan acu) senangkan...

Inti :
  • kentang/keledek
  • lada kering * (ikut kepedasan masing2)
  • bwg merah *
  • bwg putih*
  • sedikit halia*
  • udang kering*
  • sedikit rempah kari
  • daging cincang (aku rebus daging sndr... cincang kecil2... pakai air rebusan utk empukkan kentang)
  • sedikit minyak masak 
  • sedikit daun sup
  • garam secukup rasa
- Kisar bahan betanda *
- Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan kisar hingga naik bau
- Masukkan rempah kari dan biar sekejap
- Selepas tu masukkan kentang dan daging cincang bersama air...
- Masak sehingga kentang empuk. Jangan lupe masukkan garam.
- Selepas empuk taburkan daun sup dan kacau rata... siap.

* klu guna minyak sapi tak payah campur minyak masak... korang boleh ramas2 jek minyak sapi dgn tepung.. Pastu masukkan air ckit2.. uli hingga jd doh... Pakai minyak sapi lg best tau...



Selamat Mencuba...




Tiada ulasan:

Catat Ulasan