Ahad, 27 Januari 2013

AGAR-AGAR SANTAN GULA MELAKA




      Kali ni pulak aku nk kongsikan resepi agar-agar... agar-agar ni klu disimpan dalam peti ais lg la syahdunye bila dimakan.. gluppp..gluppp... sejuk jek membasahi tekak ni... mmg nyaman btl la... sj jek aku nk mngecokn korgkn kikikiki.. 

      Ni aku letakkan gambo agar-agar ku yg tak siap potong pn lg... ntah cmne ntah gambo yg dh siap potong tgk2 hilang... msti keje bdk2 la ni yg picit2 smpai terdelete gamboku yg cantik 2... hehehe... nah boleh tgk resepi kt bwh ni ye... klu rasa dh tertelan air liur 2 gi dapur cpt2 buat ye...




Bahan-bahan :

  • 1 peket agar-agar 10gm
  • 1 liter air
  • 3/4 cwn gula melaka
  • 1/4 cwn gula pasir
  • 1 cwn santan pekat - boleh dikurangkan klu tak nak atsnye tebal
  • 1 bj telo - masukkan dlm santan dan dikocak sikit pakai garfu
  • secubit garam
  • 2 helai daun pandan


Cara-cara :

- Masak air bersama gula dan daun pandan hingga gula larut dan ditapis
- Pastikan setelah ditapis jumlah air 1 liter dan klu tak cukup ditambah ye
- Masak air gula yg telah ditapis bersama serbuk agar-agar hingga larut
- Kecilkan api dan masukkan campuran santan bersama telo dan garam
- Kacau dan tunggu menggelegak atas api sederhana dan bila menggelegak biar seketika 1-2min atau boleh kuatkan api sambil dikacau-kacau utk mengelakkan adunan membuak.. nanti akan kelihatan adunan santan jd berbintil-bintil...
- Tutup api
- Basahkan loyang dan tuang adunan
- Biar adunan mengeras dan boleh la disimpan di dlm peti ais



Selamat Mencuba... :)


Tiada ulasan:

Catat Ulasan