Isnin, 28 Januari 2013

MARTABAK MAGGI





     Sebut pasal maggi semua  org akan kata sbg makanan penyelamat dikala kelaparan... kikiki... klu dh malas sgt sesak-sesak lebur jek lh maggi... dh boleh makan... biasanye zaman remaja la yg suka wat cmni... Amaran!!! jgn makan selalu tau, tak baik utk kesihatan... sesekali klu teringin sgt tu xpelahkn nak wat camne... nnt kempunan plk... kikiki.... Asik makan maggi sup jek... meh sesekali kita buat lain plk k. kali ni aku buat martabak maggi... nak buat martabak ni kena pakai maggi kari jek tau... jgn pakai yg lain plk nnt tak sedap... klu degil sgt nk cube yg lain nnt tak sedap jgn marah aku plk yeeee... heheheheeeee....

      oklh, kita intai2 resepi ngn gambo kat bawah ni ye... klu korang teringin jgn lupe buat.. agak2 jek jd punye... aku pn bukan ada sukatan yg btl pn... kikikiiiiiii...




Bahan-bahan :

  • 2 peket maggi kari
  • 4 bj telo - sepeket 2bj ye
  • sedikit daging, ayam, udang - saya letak ayam cincang
  • bawang besar dipotong dadu
  • bawang putih dipotong dadu
  • lada cili dipotong halus - ikut suka nak pedas ke tak
  • daun sup dipotong halus
  • sedikit marjerin utk menumis
* ikut suka korang la nk letak apepn... x kisah...



Cara-cara :

- Celo maggi hingga lembut dan toskan
- Kocak telo sedikit
- Tumis bawang dgn sedikit marjerin hingga naik bau
- Masukkan ayam cincang, tak payah masak lama sgt hanya nak masakan ayam tu jek
- Tutup api.
- Masukkan bahan tumis td kedalam telur bersama semua bahan yg lain dan sebatikan
- Panaskan sedikit minyak diatas kuali leper dan masak adunan td macam masak burger.
- Dah masak bahagian bawah baru dibalikkan
- Siap dan boleh la dipotong


* Tujuan bahan ditumis td adalah utk memasakkan daging/ayam kerana ditakuti mentah nanti. Jika tak letak daging bolehlah dimasukkan semua bahan dalam satu bekas dan digoreng terus...




Selamat Mencuba...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan