Isnin, 28 Januari 2013

PUDING ROTI KISMIS




      Bila takde mencari, bile dah ada sampai dah nak expired pn tak habis2 lg... nasib baik la ada mama yg tak suka membazir.... heheheee... sblm terbuang dalam tong sampah lbh baik la aku buat puding roti ni... dari tak nak makan bila dah siap sekejap jek langsai... kikikikiii... Puding roti ni lg sedap klu mkn dgn sos dia.. tp aku makan gitu jek... apa yg ada kat umah jek aku pelbagaikan... hahaha.. jimat kate en hubby ku... hehehe...

      Kat bwh ni lah rupa puding roti yg aku buat... aku ingat nak bubuh jagung tp jenguk2 stok jagung habis daaa... so letak kismis jek la... tp sedap jgk... sape nak puji kn... puji la dr sendiri... kikiki... klu korg nak cube tgk resepi kat bawah ye... 
 
 


Bahan-bahan :

  • 7-8 kpg roti -sy pkai gardenia
  • 2 bj telo
  • 4 sudu besar gula
  • 2 sudu besar butter/marjerin - dicairkn dulu
  • 500ml (2 cwn ) santan/susu segar - sy pakai santan
  • 1 sudu teh esen vanila
  • kismis, jagung


Cara-cara :

- Carik2 roti buh dlm bekas dn rendam dgn santan (sy toast roti dulu sblm dicarik2)
- Pukul telo dan gula
- Msukkan bhn2 yg lain
- Selepas tu curah semua dlm adunan roti td
- Tabur kismis dicelah2 roti
- Lengser marjerin pd loyang dan curah adunan td
- Bakar 180 darjah selama 30-45min (boleh bakar lama sikit untuk garing diatas)



Selamat Mencuba... :)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan