Isnin, 28 Januari 2013

BINGKA JAGUNG





      Jagung lg... peminat jagung la katakan... kikikiki.... kali ni aku kongsikan resepi bingka jagung... mmg terbaikkkk.. aku siap buat 2 layer lg tau... layer atas buh perisa pandan ckit, jdlh warna hijau.. bercolor2 gitu.. he..he..  evolusi la katakan... klu korng nak tgk, tgk la kat bawah ni ye... aku sertakan sekali resepinye... cube jgn tak cube.... takkan mnyesal punye klu nak cube sebab mmg sedap.


Bahan-bahan :

  • 1 cwn tepung gandum
  • 1/2 cwn tepung kastard
  • 1 tin jagung krim
  • 1/2 cwn gula
  • 21/2 cwn santan
  • 2 biji telo
  • 3sb marjerin
  • sedikit bijan - disangai

Cara-cara :

- Panaskan oven 180 darjah
- Masukkan semua bahan dalam magkuk dan kacau sebati
- Tuangkan dalam loyang dan bakar selama 1 jam
- Tabur bijan diatas adunan 30 min pertama dan bakar hingga siap

* aku bahagikan adunan kpd 2 bhg.. 1 bhg dicampur dgn pandan essence dan 1 bhg lg dibiar asal.. Bhg asal aku bakar dulu 15 min.. selepas tu br curah bhg yg dicampur pandan essence td... bakr sehingga masak..


Selamat Mencuba...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan