Isnin, 4 Februari 2013

SAMOSA KELEDEK DAGING SEDAPPP



      Surirumah mcm aku ni asik sibuk kat dapur jek la.. asal ptg jek pikir menu nak buat ape... biasenye ptg2 ni rajin sikit berbanding waktu pg... kikiki... ptg ni aku buat samosa jek... intinye aku dah siap buat semalam simpan dlm petiais, ingatkan nak buat karipap... mcm mls plk nk nguli, last2 mintak en hubby ku cyg g beli kulit popia... alhamdulillah... ringan jek kaki dia melangkah... heheheee... mgkin sbb dia pun tak sabar nak minum ptg kot... kikiki... 

      Klu korg nak tau bukan tlg beli kulit jek tau... siap tlg lipat2 samosa lg tau... kemas jek hasil tangan dia... heheee... timaksih cygku... senang jek sbnrnye nak buat samosa ni... mcm2 lipatan boleh buat... ikut kretiviti sendiri... tp aku buat lipat 3segi yg biase jek tu... last2 mls nak melipat aku roll jek jd mcm popia... kikikiii... pe2pn korg boleh la tgk resepi kat bwh ye...


inilah rupa samosa aku, sebelum (atas) dan selepas (bawah) digoreng


Bahan-bahan :

  • Kulit popia
  • Sedikit tpg dibancuh dgn sedikit air - utk dijadikan gam
  • sedikit air
  • minyak utk menggoreng 


Inti :
  • keledek diptg kecil
  • lada kering * (ikut kepedasan masing2)
  • bwg merah *
  • bwg putih*
  • udang kering*
  • sedikit rempah kari
  • daging cincang
  • sedikit minyak masak
  • garam secukup rasa 

- Kisar bahan betanda *
- Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan kisar hingga naik bau
- Masukkan rempah kari dan biar sekejap
- Selepas tu masukkan keledek dan daging cincang bersama air
- Masak sehingga keledek empuk.
- Masukkan garam/perasa



Cara-cara :

- Sekali ambil 2 kpg kulit popia dipotong 3 (klu sekeping jek nipis)
- Ambil sepotong, lenserkan dgn sedikit air dan lipat segitiga dihujungnye
- Bubuh inti dan terus lipat segitiga hingga ke hujung
- Ambil sedikit tpg yg dibancuh dan gam dihujung lipatan td utk elakkan terbuka
- Buat hingga selesai
- Goreng dalam minyak yg banyak dan panas
- Api jgn terlalu besar takut  hangus dan jgn terlalu kecil nanti serap minyak.
- Goreng dengan api sederhana. Angkat dan toskan.




Selamat Mencuba... :)



Tiada ulasan:

Catat Ulasan