Ahad, 3 Februari 2013

KUIH GETAS




      Kuih Getas ni tak berapa nak popular sgt... tak ramai sebenarnye yg tau kewujudan kuih ni... aku tau pun sebab mak aku pernah buat... mcm tak pernah perasan plk ada ke tak org jual kuih ni ekk... ntahlah... kite lupekan jeklah... heheheeee... 

      Aku buat kuih ni sebab nak mengabiskan tpg pulut dgn kelapa parut lebih buat onde2... Buat sikit jek sebab kelapa yg ada pun tinggal sikit jek... kikikiii... kuih ni pun antara kuih yg senang nak buat... Senang citelh kn kuih tradisional ni mmg senang2 nak buat... cuma nak ngn taknak jek... oklah, kalau nak cuba boleh tgk resepi kat bawah ye..

walaupun rupa bentuknye tak menarik tp rasanye sungguh mengagumkan... hehehe...



Bahan-bahan :

  • 1 cwn tpg pulut
  • 1/2 cwn air - agak2 lah ye lbh/krg
  • 1/2 cwn kelapa parut - agak2 lah ye lbh/krg

Bahan Sira :
  • 1/2 cwn gula
  • 3/4 cwn air



Cara-cara :

-  Campurkan tpg pulut, kelapa parut dan garam
-  Masukkan air sedikit demi sedikit dan gaul hingga menjadi doh
-  Ambil sedikit tpg, kepalkan bulat2 dan leperkan sedikit - ikut citarasa
-  Goreng hingga kekuningan, angkat dan toskan
-  Di kuali lain, masakkan gula dan air hingga pekat berbuih dan bertali
-  Masukkan kuih yg telah siap digoreng dan bila gula sudah terbentuk matikan api
-  Gaul hingga sebati dan pastikan kuih tidak melekat antara satu sama lain



Selamat Mencuba... :)



Tiada ulasan:

Catat Ulasan