Ahad, 24 Februari 2013

SAMBAL SOTONG & DAGING KURMA




      Mendung cuaca hari ni... bantal pn memanggil2 jek ni... menguap dh brape kali... smlm dh la tak bole nk tido sgt diorg main mercun berdentam dentum... huhuuu... pasrah jek la... dh duduk kat kawasan yg ramai cina nak buat camne... tp aku gagahkan jgk diri ni untuk mengupdate... he..he..heee... 

      Hari ni aku nak kongsikan resepi sambal sotong yg aku masak semalam... sambal sotong ni special sikit coz aku ada bubuh kacang tanah... sedap tau... tgh2 dok makan en hubbyku plk meluahkan keinginannye... 'sambal ni kalau makan dgn nasi lemak sedap ni' kata dia slowww jek... kikiki... maknanye nak nasi lemak la tu... tau dah... heheheeee...

      Selain sambal sotong aku share sekali resepi daging kurma yg aku masak... korang boleh la tgk resepi2 kat bwh ye... gambo2 yg aku letak ni biase2 jek... xdelah mcm blogger2 masakan yg hebat2 tu... rasa tu yg penting kn... heheheeee... 

 Sambal sotongku yg marvellesss.. :)



Bahan-bahan : 

  • 6 ekor sotong sederhana besar - dipotong 
  • 15 tangkai lada kering  - dipotong dan diremdam air panas *
  • 1 bj bawang besar *
  • 1bj bwg putih *
  • secubit belacan *
  • bwg besar dipotong bulat
  • segenggam kacang tanah - digrg dan ditumbuk kasar 
  • sedikit air asam jawa - sikit jek tau
  • sedikit gula
  • garam/perasa
* masak sambal gunakan bwg besar utk memekatkan



Cara-cara :

- Blender bahan bertanda *
- Panaskan sedikit minyak di dlm kuali dan goreng sotong - sekejap jek tau, jgn lama - angkat
- Gunakan minyak grg sotong td dan tumis bahan2 blender sehingga garing - btl2 garing tau
- Apabila garing masukkan kacang dan gaul
- Selepas tu baru masukkan sedikit air asam, gula, garam/perasa
- Akhir sekali masukkan sotong dan bawang hiris dan masak seketika sehingga pekat
- Tutup api dan boleh la dihidang




daging kurma ni sedap jgk buat cicah lempeng....


Bahan-bahan :

  • 1/2 kilo daging - dipotong ikut citarasa
  • 5 ulas bwg merah *
  • 1-2 ulas bwg putih *
  • sedikit halia *
  • 1 btg serai  *
  • kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga -3 sekawan
  • 2 bj bwg merah - dihiris halus
  • 1 bj tomato - dibelah 4
  • 1 bj bwg besar - dibelah 4
  • sepeket kecil rempah kurma adabi -dibancuh dgn sedikit air
  • santan rm1-2

Cara-cara :

- Blender bahan bertanda *
- Panaskan sedikit minyak di dlm kuali dan goreng bwg yg dihiris bersama 3 sekawan
- Kemudian masukkan bahan blender dan tumis hingga naik bau
- Masukkan rempah dan tumis lg
- Masukkan daging, air dan masak sehingga daging empuk dgn api yg kecil
- Setelah daging empuk masukkan santan, tomato dan bwg yg tlh dibelah
- Jangan lupa bubuh garam/perasa



Selamat Mencuba.... :)





Tiada ulasan:

Catat Ulasan