Selasa, 26 Februari 2013

KARI IKAN BAWAL



     Anak-anak sibuk bermain so boleh la mama dia berblogging awal hari ni... kikikikiii.. sambil2 update blog ni kat atas dapur tgh mengukus kuih... heheheee.. klu nak tau tungggguuuuu... kali ni aku nak kongsi apa yg aku masak utk famly tghari td... en hubby beli ikan bawal siap dgn bendi sekali... tau sgt dia mmg suke masak kari ikan letak bendi... tp mtk maaf ye my cute hubby coz tak dpt nk tunaikan permintaanmu hari ni... bendi tu terpaksa aku buat masak air rebus letak daun kunyit sebab dah tak de sayur lain utk dibuat kuah... maklumlah ada anak kecik yg memerlukan masakan sayur berkuah... nak bg anak mkn kering jek mcm tak best la plk... nasib baik hubbyku tak kisah.. dia kate 'janji dpt mkn'... he..he..heeee...
 
      Ikan bawal yg sedapnye masak kari atau masak bersos... klu masak lain mcm tak berapa nk umppphh... aku masak kari ikan mmg ikut cara ni.. klu korg nk tau ini style utara cuma belah utara semuanye dihiris2 jek, pastu tak payah letak serai dan halia.. tp aku tak hiris semuanye, sj jek nak tukar sikit jdlah versi 'mamanurdini'... kikikiki.. jgn mare ye.... klu korg nk cuba leh tgk resepi kat bwh ni... resepi ni utk ikan jek tau, jgn plk korg pandai2 nak buat utk masak daging plk...  oklah selamat mencuba ye...
    

kari ikan aku yg mmg patut korg cuba... klu nak tau la kesedapanye... hihihi...


Bahan-bahan :

  • 4 ketul ikan bawal - dibasuh dgn asam garam
  • 1 bj bwg besar - jgn besar sgt *
  • 1 bj bwg putih *
  • 3 bj bwg merah - dihirs
  • 1 bj bwg putih - dihiris
  • sedikit halba campur
  • daun kari
  • rempah kari ikan alagapas/babas - aku lupa pakai rempah ape - dibancuh dgn sedikit air
  • air asam jawa secukupnye (klu masak asam pedas segenggam masak kari ikan 1/2 genggam)
  • 1 bj tomato - dibelah 4
  • santan rm1-2
  • garam/perasa

Cara-cara :

-  Blender / tumbuk bahan bertanda *
-  Panaskan minyak dalam kuali dan masukkan bwg hiris, halba campur dan daun kari - masak hingga kekuningan.
-  Kemudian masukkan bahan blender dan tumis hingga naik bau
-  Masukkan pula rempah kari dan kacau sebati seketka
-  Masukkan air asam jawa dan ikan - bia mendidih - air paras2 ikan sj
-  Selepas mendidih masukkan santan, tomato, garam/perasa - kacau sebati dan bia masak seketika
-  Tutup api dan boleh la dihidang




Selamat Mencuba :)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan