Khamis, 28 Mac 2013

AYAM UNGKEP/TERUTUP



      Kali ni aku nak share masakan org jawa... Ungkep/terutup... maaflah ye klu resepinya tersalah sebab aku mintak resepi ni pun kat mokde aku yg sememangnye org melayu jgk... kikikiiii... tp takpelah... masakan ni kan bole dipelbagaikan.. he..he..heee... masak ungkep ni pedas2 sikit lg terangkat.. makan plk dgn nasi panas... Pehhhh... terliur ko... padahal baru jek masak tghari smlm...

      klu korang pun terliur bole la try masak resepi kat bwh ni ye... msti puashati punye.. tak caye try la... heheheee...


Ayam ungkep ku yg mmg laris..


Bahan-bahan :

  • 6-8 ketul ayam -dicuci dan ditoskan
  • 15 bj lada cili *
  • 1 bj bwg besar *
  • 1 bj bwg putih *
  • sedikit halia *
  • 1-2 btg serai - diketuk
  • 1sb ketumbar - direndam dan ditumbuk kasar
  • 1 asam keping
  • sedikit air
  • minyak utk menumis

Cara-cara :

- Kisar bahan bertanda *
- Panaskan sedikit minyak dlm kuali dan masukkan bahan2 kisar dan tumis hingga naik bau
- Masukkan jg serai dan ketumbar, tumis hingga agak garing
- Masukkan ayam dan digaul sebati
- Masukkan air paras2 ayam, asam keping , dikacau dan tutup kuali
- Sesekali perlu dikacau takut hangit dan masak hingga agak kering dgn tertutup
- Setelah masak dan agak kering bolehlah dimatikan api



Selamat Mencuba... :)








Tiada ulasan:

Catat Ulasan