Sabtu, 23 Februari 2013

NASI DAGING & AYAM MASAK MERAH




      Lama dah tak update resepi kuih muih yg sememangnye pd asal blog ni dtubuhkan utk resepi kuih muih... heheheeee... aku letak resepi masakan harian ni atas permintaan adik2 aku yg kononnye senang nak rujuk bila dh berumahtangga nanti.. kikikikiiii... selagi tak bnikah selagi tu la malas nak masak ye... sehebat mana pn seorg wanita tu mesti kena pandai didapur jgk... air tangan isteri adalah pengubat jiwa si suami... ceeeewahhhh.... hantam saja la.... 

      Hari ni aku nak share resepi nasi dgn lauk sekali... mmg sedap.. tp nasi mcm ni tak boleh makan hari2... mudah jemu.. sesekali buat makan satu famly mmg mantap... tak sedar, habis berpinggan2... he..hee..heeee.... sebabkan nasi ni dah berlauk so aku tambah lg satu lauk jek... senang keje.. org belah2 utara ni suka mkn dgn air asam tp aku tak buat pn... klu mkn dgn acar timun nenas pn ok jgk.. sbb kn bahan takde mkn mcm ni pn sodappp... korang boleh la cuba resepi kat bwh ni ye...

       

rupa masakan aku yg tak seberapa ni... tp sedap tau..


Bahan-bahan nasi daging :

  • Daging - dipotong kecil dan direbus hingga lembut  (ikut sukalah nk letak bnyk mn)
  • 2 pot beras
  • 2 pot air rebusan daging
  • 1/4 pot susu cair
  • 2 sudu besar rempah kurma - dibancuh dgn sedikit air
  • 2 bj tomato - dicincang
  • daun pandan - disimpul
  • garam
      untuk ditumis :
  • 2 sudu besar minyak sapi/marjerin
  • kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga
  • 1 bj bwg besar - dihiris
  • 2 bj bwg putih - dihiris
  • sedikit halia - dihiris

Cara-cara :

- Panaskan kuali - lebur marjerin
- Tumis bahan-bahan hingga naik bau
- Masukkan semua bahan-bahan dan curah kedalam periuk nasi dan masak seperti biasa
- Sementara menunggu nasi masak boleh la masak lauk pulak


Bahan-bahan ayam masak merah :

  • Ayam dipotong sederhana besar
  • 10 tangkai cili kering *
  • 6 bj bwg merah *
  • 2 bj bwg putih *
  • seinci halia *
  • sebatang serai *
  • kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang (3 sekawan)
  • 2 sudu tomato puri
  • 2 sudu sos cili
  • serai - dititik
  • tomato - dibelah 4
  • bwg goreng - lima bj bwg merah dihiris halus dan digoreng garing
  • gula
  • garam/perasa
  • sedikit daun saderi - dihiris 
   
Cara-cara :
 

- Ayam digaul dgn sedikit garam - digoreng dan ditoskan
- Blender semua bahan *
- Ambil sedikit minyak grg ayam dan tumis 3 sekawan
- Masukkan bahan yg telah diblender halus dan tumis hingga garing bersama serai titik
- Masukkan sos tomato puri dan sos cili dan digaul sebati
- Masukkan sedikit air dan pd masa ni dah boleh masukkan gula, garam/perasa secukup rasa
- Masukkan ayam yg telah digoreng bersama bwg goreng dan digaul sebati
- Akhir sekali masukkan tomato
- Masak sehingga pekat dan bolehlah dihidang dan ditabur dgn daun saderi/daun bwg




Selamat Mencuba :)

      


Tiada ulasan:

Catat Ulasan