Khamis, 31 Januari 2013

KEK BATIK BISKUI MARIE




      Kalau buat kek batik ni automatik aku teringat adik bongsu aku... kat umah mak aku kalau buat kek batik ni mesti dgn dia... kami suka sgt mkn dn buat sama2... mmg ada sentimental value pd kek batik ni... yg kelakonye sambil buat sambil begosip2... heheheeee.... rindu plk aku dgn dia... harap2 dia lg advance dpd aku dlm hal masak memasak ni... dia muda lg dan banyak masa untuk blajo... jgn jd mcm aku, dah 30-an br nak blajo sikit2... tp istilah terlambat tu sebenarnye jgn pakai.. muda ke tua ke, janji ada hati dan niat nak majukn diri sndiri... betul tak... kikikikiii...

     oklah, kite lupekn seketika pasal adik aku tu dan terus kpd resepi kat bawah ni ye... aku buat pakai resepi yg mudah jek... korang bole la cuba... nama jek kek tp tak payah susah2 nak bakar ataupn kukus... so, sebab dah mudah sgt, cubalah ye.. heheheheeee...


inilah rupa kek batik aku... aku pakai loyang kecik tu yg jd tinggi semacam jek..


Bahan-bahan :

  • 1 peket kecil milo
  • 3sk serbuk koko
  • 1 peket biskut marie - dipatah 2
  • 1 buttercup
  • 1 sk esen vanila - tak letak pn takpe
  • 1/2 tin susu pekat manis


Cara-cara :

-   Masukkan bahan-bahan kecuali biskut ke dalam periuk atau kuali dan dikacau sebati
-   Jangan dibiarkan dan kacau selalu hingga pekat
-   Bila dah pekat, masukkan biskut dan kacau sebati keseluruhan biskut
-   Matikan api, tak perlu kacau lama sebab nanti biskut lembek
-   Masukkan bahan dalam loyang yg dialas plastik supaya senang dikeluarkan
-   Biarkan sejuk seketika dan dimasukkan kedalam peti sejuk
-   Biarkan betul2 sejuk dan bolehlah dikeluarkan dan dipotong kecil



Selamat Mencuba... :)


KUIH LOMPANG




        Aku bukanlah penggemar kuih lompang... aku buat ni khas untuk en hubbyku... syglh katekan... kikikikii... dia suka sgt dgn kuih lompang dan onde2... nti aku update kuih onde2 pulak k. Buat kuih ni untuk sarapan pg... punyelh bersemangat bangun pg2 semata2 nak buat untuk suami tercinta... heheheheeee... senang jek nak buat kuih ni... aku letak resepi kat bwh ye... korg bole jgk jamu mata tgk kuih lompang aku kat bwh ni... aku buat 2 warna jek, mmg aku tak asingkn warna asal sebab warna tulah yg akan jd pilihan terakhir... tak sukelh plk aku tgk last2 warna putih jek yg tinggal... heheheeee....
 



Bahan-bahan :

  • 11/2 cwn tpg beras
  • 1 sudu makan tpg ubi
  • 1 sk air kapur
  • 3/4 cwn gula
  • 2 cwn air
  • daun pandan
  • kelapa parut digaul dgn sedikit garam

Cara-cara :

-  Masakan 1 cwn air, gula, daun pandan dan dibiar sejuk
-  Satukan tpg dn digaul dgn 1 cwn air
-  Tuang air gula, digaul rata dan ditapis
-  Tuang adunan kedalam acuan yg disapu sedikit minyak
-  Kukus 15-20 min atau hingga masak
-  Lompang ditengah apabila sudah masak
-  Letak kelapa parut diatas kuih dan bolehlah dihidang



Selamat Mencuba....

SARDIN ROLL aka roti sardin gulung




      Kali ni aku buat makan ptg yg simple sgt... mudah dan yg paling penting sedap... anak2 pn suke... sebenarnye dh takde idea nak buat apa, last2 ini jek la yg dpt... kikikikii.. kpd yg pening kepala tak tau nak buat ape untuk dikudap2 bole la cuba resepi dibwh ye... heheheeee....


 sardin roll aku yg walllahhhh....


Bahan-bahan :
  •  Roti - aku guna gardenia
  •  2 biji telo dipukul sedikit
  •  Bread crumb  ( serbuk roti) - aku pakai warna putih
  •  Minyak utk menggoreng


Bahan inti :
  • 1 tin kecil sardin
  • jus limau (1-2 bj limau kasturi)
  • 1 bj bwg besar - dipotong dadu
  • 1 bj bwg putih - dipotong dadu
  • 1 bj lada merah - dipotong dadu
  • sedikit minyak utk menumis
Cara-cara buat inti :
-  hancurkan isi  ikan sardin
-  tumis bwg dgn sedikit sj minyak hingga naik bau dan masukkan ikan sardin dan jus limau
-  kacau sebati dan matikan api

* ada org campur jek semuanye tp aku tumis sikit pastikan dia masak dan takdelah hanyir rasanye...


Cara-cara :

-  Roti dicanai sedikit utk menghalang minyak dr meresap
-  Letak inti di atas roti dan gulungkan
-  Gam dihujung roti dgn sedikit telo utk memastikan tidak terbuka semasa menggoreng
-  Celop roti yg siap digulong td kedalam telo dan golekkan pada serbuk roti
-  Ulang proses hingga siap
-  Setelah siap bolehlah digoreng (ingat!! serbuk roti cpt hangus)



Selamat Mencuba...


 


Selasa, 29 Januari 2013

DONUT SEDAP & MUDAH



     Semua org suka makan donut kn... donut yg lembut gebu ni mmg sedap... mmg geram giler la klu beli terkena donut yg keras... huhuu.. sbb dah selalu terkena la aku nak but sendiri donut ni... nasib baik la buat2 menjadilah pulak ... nasib aku mmg baik la dapat resepi yg hebat ni... ni aku nak cite, buat donut ni takdelah susah mana pun cuma nak kena tunggu dia perap jek yg leceh... lgpn kosnye pn tak mahal... mmg untunglah sape2 yg jual donut ni.. he..he..hee..

      oklah, terus kpd resepi aku kat bwh ni ye... klu korg teringin nak cuba, boleh la... try & error...
  

inilah rupa donut aku yg sedap dan gebu...


Bahan-bahan :

  • 4 cwn tpg gandum
  • 41/2 sb gula
  • 2sk yis - dibancuh dgn air suam dan dibiar 10 min
  • 2 sb marjerin - dicairkan
  • 1 bj telo
  • 3 sudu makan susu tpg
  • 1 sk baking powder
  • 200ml air - agak2 la ye, klu air tak habis pn xpe
  • gula halus untuk sadur

Cara-cara :

-  Masukkan tpg dlm mangkuk bersama susu tpg
-  Pukul telo sedikit dan dicampur dgn marjerin cair
-  Selepas 10 min yis akan berbuih dan masukkan kedalam tepung
-  Masukkan juga telo yg dicampur marjerin td, gaul semua hingga sebati
-  Masukkan air sikit2 dan uli hingga menjadi doh
-  Tutup dan biarkan 45min hingga doh mengembang
-  Selepas tu, tumbuk2 doh buang angin dan uli kejap
-  Bentukkan hingga doh habis dan tutup lg 20 minit, biar dia mengembang lg sekali
-  Boleh la goreng dgn api yg kecil, angkat dan toskan
-  Sadurlah dgn gula halus atau ikut sukalah ye



Selamat Mencuba.. :)

KUIH KERIA KELEDEK OREN



       Tujuan beli keledek sebenarnye nak digoreng... alih-alih jd lain plk.. kikiki... buat kuih keria ni pakai keledek oren mmg mantap.. kat bwh ni rupe kuih keria aku tp takdelah secantik mana pn... bentukkan sendiri pakai tangan.. mklumlh takde alat yg bole mencantikkan kuih aku... hehehe... aku letak sekali resepi kat bwh ye... resepi ni agak2 jek la ye... tak geti aku nak menyukatnye... senang jek nak buat.. jd punye.. korang tak payah la nak risau k.. jangan tak buat tau... menyesal nanti..




Bahan-bahan :

  • keledek oren
  • tepung gandum
  • sedikit garam
  • gula
  • air


Cara-cara :

- Kupas keledek, potong,  rebus dgn sedikit garam dan toskan - air sama paras jek ye
- Lenyek hingga hancur masa tgh panas dan dibiar sejuk
- Masukkan tpg sedikit demi sedikit ke dalam keledek hingga adunan boleh dibentuk
- Lg kurang tpg lg sedap
- Bentukkan adunan, goreng dan toskan
- Setelah sejuk boleh la disira

Cara untuk menyira :

- Masakkan air dan gula hingga pekat, berbuih dan bertali dgn api yg kecil
- Masukkan kuih yg tlh digoreng
- Bila gula dah terbentuk, matikan api dan gaul hingga sebati
- Pastikan kuih tak melekat antara satu sama lain


Selamat Mencuba... :)



Isnin, 28 Januari 2013

PUDING ROTI KISMIS




      Bila takde mencari, bile dah ada sampai dah nak expired pn tak habis2 lg... nasib baik la ada mama yg tak suka membazir.... heheheee... sblm terbuang dalam tong sampah lbh baik la aku buat puding roti ni... dari tak nak makan bila dah siap sekejap jek langsai... kikikikiii... Puding roti ni lg sedap klu mkn dgn sos dia.. tp aku makan gitu jek... apa yg ada kat umah jek aku pelbagaikan... hahaha.. jimat kate en hubby ku... hehehe...

      Kat bwh ni lah rupa puding roti yg aku buat... aku ingat nak bubuh jagung tp jenguk2 stok jagung habis daaa... so letak kismis jek la... tp sedap jgk... sape nak puji kn... puji la dr sendiri... kikiki... klu korg nak cube tgk resepi kat bawah ye... 
 
 


Bahan-bahan :

  • 7-8 kpg roti -sy pkai gardenia
  • 2 bj telo
  • 4 sudu besar gula
  • 2 sudu besar butter/marjerin - dicairkn dulu
  • 500ml (2 cwn ) santan/susu segar - sy pakai santan
  • 1 sudu teh esen vanila
  • kismis, jagung


Cara-cara :

- Carik2 roti buh dlm bekas dn rendam dgn santan (sy toast roti dulu sblm dicarik2)
- Pukul telo dan gula
- Msukkan bhn2 yg lain
- Selepas tu curah semua dlm adunan roti td
- Tabur kismis dicelah2 roti
- Lengser marjerin pd loyang dan curah adunan td
- Bakar 180 darjah selama 30-45min (boleh bakar lama sikit untuk garing diatas)



Selamat Mencuba... :)

KEK PISANG


 

       Kek yg paling famous pd abad ni semestinyelah kek pisang kn... kat mana2 pn ada jual.. mmg sng nak dpt kek pisang ni... harga pn murah... en hubby ku lah yg paling suka sgt dgn kek ni... klu beli tu kejap jek dah habis... skrg ni anak2 aku pn dh join papa dia.. heheheeee... asik nak membeli jek so aku pn try la buat... rupa2nye takdelah susah sgt nak buat... pakai blender jek... kikikiki.. sng2 pn masa first time buat tak menjadi jgk... hahahahaaa... tp tu resepi ln... kali aku ikut resepi lain plk yg mmg terbaik... gebusss gitu... ngap..ngapp... mcm beli punye woooo... hepynye hati bukan kepalang... kikikiki..

      Klu korang nk cube bole try resepi aku kat bawah ni... gerenti puas hati... jgn tgk resepi ln tau... heheheee... aku ckp bergantung kpd pengalaman... 


tadaaaa... nilah kek pisang gebusss aku..




Bahan-bahan :


  • 11/2 tpg gandum diayak bersama 1sk baking powder & 1sk soda bikarbonat
  • 4 bj pisang emas - dilenyek
  • 1 cwn gula pasir
  • 1 cwn minyak masak
  • 4 bj telo
  • 1 sudu teh esen pisang


Cara-cara :

-  Panaskan oven 180 darjah
-  Lenser loyang dengan marjerin dan alas dgn kertas myk
-  Kisar gula telo, minyak di dlm blender sehingga putih
-  Tuang dalam mangkuk
-  Masukkan tpg sedikit demi sedikit dan dikacau rata
-  Masukkan pisang, esen dan digaul sebati
-  Tuang adunan dlm loyang bakar 40min atau hingga masak
-  Cucuk dengan lidi pd kek, lidi keluar bersih maknanye dah masak



Selamat Mencuba :)









KEK OREN MENTEGA MARBLE




      Hari tu buat kek oren pastu teringin plk nak makan yg marble.. cari punye cari aku jumpelah resepi ni kat 1 blog yg aku dh lupe namanye... lps ni aku akan pastikan aku akan catit name tuan empunya blok setiap kali aku mengopy resepi diaorg... sorylh kpd yg empunya blok dan jutaan terima kasih aku ucapkan atas resepi yg mmg sedap ni... biaselh kn lg betambah sedap buat dgn air tangan sendiri... kikikiiiii...

     Tp resepi dibawah ni aku tambah ckit tang perisa oren... sebenarnye resepi asal rasa mentega jek tanpe perasa ln... heheheeee... sj jek kn nak ubah2 resepi org.. minta maaf lg sekali ye... kat bawah ni gambo kek yg aku dah siap potong... biaselah aku ni tak berapa pandai nak mendeco2 gambo ni... jd la simple jek.. yg penting rasa mesti sedap... cubelah ye... takkan nak tgk jek... heheheee...
 




Bahan-bahan :

  • 1 cwn butter/marjerin
  • 1 cwn gula castor
  • 4 bj telo
  • 2 cwn tpg gandum
  • 1 sk baking powder
  • 1 sk esen vanilla
  • 5 sb full cream mik
  • 2 sb serbuk koko
  • 3 sudu besar air suam

Cara-cara :

- Panaskan oven 180 darjah
- Ayak tpg bersama baking powder
- Putar butter dan gula sampai kembang dan adunan menjadi cerah
- Masukkan sebiji demi sebiji telo dan terus pukul
- Masukkan bancuhan susu dan vanila dan digaul rata
- Masukkan tpg sedikit demi sedikit dan dikaupbalik menggunakan senduk kayu, sebatikan
- Bancuh serbuk koko dgn air suam, sebatikan
- Bahagikan kepada 2 bahagian dan 1 bhg dicampurkan dgn serbuk koko
- Lenser loyang dengan sedikit minyak
- Masukkan adunan berselang seli hingga adunan habis
- Goyangkan sikit bg samarata
- Bakar selama 45min atau hingga masak
- Cucuk dengan lidi ditengah kek, lidi keluar bersih maknanye dah masak


Selamat Mencuba..

BINGKA JAGUNG





      Jagung lg... peminat jagung la katakan... kikikiki.... kali ni aku kongsikan resepi bingka jagung... mmg terbaikkkk.. aku siap buat 2 layer lg tau... layer atas buh perisa pandan ckit, jdlh warna hijau.. bercolor2 gitu.. he..he..  evolusi la katakan... klu korng nak tgk, tgk la kat bawah ni ye... aku sertakan sekali resepinye... cube jgn tak cube.... takkan mnyesal punye klu nak cube sebab mmg sedap.


Bahan-bahan :

  • 1 cwn tepung gandum
  • 1/2 cwn tepung kastard
  • 1 tin jagung krim
  • 1/2 cwn gula
  • 21/2 cwn santan
  • 2 biji telo
  • 3sb marjerin
  • sedikit bijan - disangai

Cara-cara :

- Panaskan oven 180 darjah
- Masukkan semua bahan dalam magkuk dan kacau sebati
- Tuangkan dalam loyang dan bakar selama 1 jam
- Tabur bijan diatas adunan 30 min pertama dan bakar hingga siap

* aku bahagikan adunan kpd 2 bhg.. 1 bhg dicampur dgn pandan essence dan 1 bhg lg dibiar asal.. Bhg asal aku bakar dulu 15 min.. selepas tu br curah bhg yg dicampur pandan essence td... bakr sehingga masak..


Selamat Mencuba...

PUDING JAGUNG




      Jagung adalah fav aku... tak kiralah jagung rebus ke bakar ke... senang cite semua makanan yg berasaskan jagung aku suke... salah satunye puding ni lah... sedap sgt... dulu2 aku suka sgt makan puding jagung yg Mokde aku buat... lembut jek mcm tak sama plk bila aku makan org lain buat... bile dah mula rajin kedapur ni apelagi aku pun cal la dia mintak resepi ni tanpa segan silu... dalam pada menyembang minta resepi sempat pulak dia perli aku 'klu x mintak resepi tak de la dengo suara'.. haaaaa... kan dh kena... kikikikiiiii...... 

      Kalau korang nak tau kehebatan resepi Mokde aku ni korang bole la try resepi kat bwh ye... sambil2 tu boleh la jamu mata tgk puding jagung yg aku buat ni... sekali hadap jek dh habis tau... Marvellessss gitu.... tak caye cuba lah... hehehe...



Bahan-bahan :

  • 1 cwn tepung kastard
  • 3/4 cwn gula
  • 1 tin jagung
  • 5 cwn santan - sukatan santan ni yg membezakan resepi mokde aku dgn yg ln

Cara-cara :

- Kacau semua bahan-bahan diatas api yg kecil/sederhana
- Kacau sehingga berkilat
- Sapu sedikit minyak pada loyang dan tuang adunan
- Biarkan sejuk dan mengeras
- Lagi sedap simpan dalam peti ais




Selamat Mencuba...











APAM GULA MELAKA / GULA MERAH




      Apam ni mmg kesukaan aku lg kecik lg tp mak aku tak pernah pun buatkan... huhuhuuuu.. sedih kan... bukan mak aku tak nak buatkn tp dia pun x geti nak buat.. sebab dah suka sgt, sedaya upaya aku mencari resepi ni... aku jumpa dekat satu blog ni tp tak ingat la nama blok tu... pertama kali aku buat tak menjadi sebab kurang tepung... aku punyalah ikut sukatan betul2... geram aku masa tu... kali kedua aku buat aku tambah tepung agak2 sendiri la kn... akhirnye menjadi... dan seterusnye aku ikut sukatan aku sendiri tp berlandaskan resepi asal la ye ... heheee.. tq jgk kpd tuan empunya blog yg aku pn x ingat...

      Kat sini aku letak gambo apam gula melaka dgn apam gula merah yg aku buat... apam gula melaka aku buat dalam acu kaca beso gitu tp apam gula merah dlm acu lompang... comel jek... lepas dah beli acu lompang aku buat dalam tu jek skrg ni.. klu korang teringin boleh cuba resepi aku kat bawah ni ye.. gerenti jd.. janji ikut resepi ye.. jgn plk korang hentam sbrg jek... hihihiiii... klu korg dh teror xpelh kn... skrg ni apepn aku kena tgk resepi... biaselah sy budak br belajo kalau slh tlg tunjukkan... 





Bahan-bahan : (resepi ni boleh dapat 25-30 bj lbh apam dlm acuan lompang)

  • 1/2 cwn gula melaka/gula merah
  • 11/2 cwn air
  • 2 helai daun pandan
  • 21/2 cwn tpg gandum
  • 2sk yis mauripan - dibancuh dgn 1/2 cwn air dan sedikit gula dan biar berbuih
  • kelapa parut digaul dgn sedikit garam - klu xde pn xpe 

Cara-cara :

- Masak gula bersama air dan daun pandan, ditapis dan disejukkan
- Masukkan tpg ke dalam mangkuk besar
- Tuangkan yis yg telah dibancuh td kedalam bekas tpg dan sebatikan
- Masukkan air gula kedalam bekas td sikit demi sedikit dan disebatikan
- Tutup bekas selama 1 jam biarkan adunan naik 3 kali ganda
- Sapu acuan dengan sedikit minyak dan kukus selama 15 min atau hingga masak bergantung kepada saiz acuan.
- bolehlah dihidangkan dgn kelapa parut


Selamat Mencuba....

MARTABAK MAGGI





     Sebut pasal maggi semua  org akan kata sbg makanan penyelamat dikala kelaparan... kikiki... klu dh malas sgt sesak-sesak lebur jek lh maggi... dh boleh makan... biasanye zaman remaja la yg suka wat cmni... Amaran!!! jgn makan selalu tau, tak baik utk kesihatan... sesekali klu teringin sgt tu xpelahkn nak wat camne... nnt kempunan plk... kikiki.... Asik makan maggi sup jek... meh sesekali kita buat lain plk k. kali ni aku buat martabak maggi... nak buat martabak ni kena pakai maggi kari jek tau... jgn pakai yg lain plk nnt tak sedap... klu degil sgt nk cube yg lain nnt tak sedap jgn marah aku plk yeeee... heheheheeeee....

      oklh, kita intai2 resepi ngn gambo kat bawah ni ye... klu korang teringin jgn lupe buat.. agak2 jek jd punye... aku pn bukan ada sukatan yg btl pn... kikikiiiiiii...




Bahan-bahan :

  • 2 peket maggi kari
  • 4 bj telo - sepeket 2bj ye
  • sedikit daging, ayam, udang - saya letak ayam cincang
  • bawang besar dipotong dadu
  • bawang putih dipotong dadu
  • lada cili dipotong halus - ikut suka nak pedas ke tak
  • daun sup dipotong halus
  • sedikit marjerin utk menumis
* ikut suka korang la nk letak apepn... x kisah...



Cara-cara :

- Celo maggi hingga lembut dan toskan
- Kocak telo sedikit
- Tumis bawang dgn sedikit marjerin hingga naik bau
- Masukkan ayam cincang, tak payah masak lama sgt hanya nak masakan ayam tu jek
- Tutup api.
- Masukkan bahan tumis td kedalam telur bersama semua bahan yg lain dan sebatikan
- Panaskan sedikit minyak diatas kuali leper dan masak adunan td macam masak burger.
- Dah masak bahagian bawah baru dibalikkan
- Siap dan boleh la dipotong


* Tujuan bahan ditumis td adalah utk memasakkan daging/ayam kerana ditakuti mentah nanti. Jika tak letak daging bolehlah dimasukkan semua bahan dalam satu bekas dan digoreng terus...




Selamat Mencuba...

Ahad, 27 Januari 2013

AGAR-AGAR SANTAN GULA MELAKA




      Kali ni pulak aku nk kongsikan resepi agar-agar... agar-agar ni klu disimpan dalam peti ais lg la syahdunye bila dimakan.. gluppp..gluppp... sejuk jek membasahi tekak ni... mmg nyaman btl la... sj jek aku nk mngecokn korgkn kikikiki.. 

      Ni aku letakkan gambo agar-agar ku yg tak siap potong pn lg... ntah cmne ntah gambo yg dh siap potong tgk2 hilang... msti keje bdk2 la ni yg picit2 smpai terdelete gamboku yg cantik 2... hehehe... nah boleh tgk resepi kt bwh ni ye... klu rasa dh tertelan air liur 2 gi dapur cpt2 buat ye...




Bahan-bahan :

  • 1 peket agar-agar 10gm
  • 1 liter air
  • 3/4 cwn gula melaka
  • 1/4 cwn gula pasir
  • 1 cwn santan pekat - boleh dikurangkan klu tak nak atsnye tebal
  • 1 bj telo - masukkan dlm santan dan dikocak sikit pakai garfu
  • secubit garam
  • 2 helai daun pandan


Cara-cara :

- Masak air bersama gula dan daun pandan hingga gula larut dan ditapis
- Pastikan setelah ditapis jumlah air 1 liter dan klu tak cukup ditambah ye
- Masak air gula yg telah ditapis bersama serbuk agar-agar hingga larut
- Kecilkan api dan masukkan campuran santan bersama telo dan garam
- Kacau dan tunggu menggelegak atas api sederhana dan bila menggelegak biar seketika 1-2min atau boleh kuatkan api sambil dikacau-kacau utk mengelakkan adunan membuak.. nanti akan kelihatan adunan santan jd berbintil-bintil...
- Tutup api
- Basahkan loyang dan tuang adunan
- Biar adunan mengeras dan boleh la disimpan di dlm peti ais



Selamat Mencuba... :)


KUIH LAPIS COKLAT






      Kali ni aku nk share kuih lapis coklat... kuih ni aku buat khas utk anak-anak yg sukakan coklat.. anak aku klu mkn kuih ni dia bukak satu2... dia makan yg coklat... yg putih mama yg kena makn... hehe.. smakin bam bam la mama ni... kikiki... bam bam ke ape ke bio la... janji en hubbyku cyg... ceeeeewahhh... mnyampah jek kn... heheheeee....

      mmmmm... x pyh la nak melalut lg ye... kat sini aku hidangkan gambo yg tak seberapa ni utk tatapan semua... resepinye dibwh ni boleh la dicuba ye... 





Bahan-bahan :
  • 11/2 cwn tepung gandum
  • 1/4 cwn tepung beras
  • 1/4 cwn tepung jagung
  • 3/4 cwn gula pasir
  • 31/2 cwn santan (jgn pakai santan kotak, pakai santan ori k)
  • 1 camca teh garam
  • 2 sk serbuk koko - ikut sukalh ye nak banyak mana


Cara-cara :

- Panaskan pengukus dan sapukan sedikit minyak pada loyang
- Campurkan semua bahan-bahan kecuali pewarna
- Tapis adunan dan bahagikan kpd 2 bahagian
- Satu bahagian diletak serbuk koko ditapis dan satu lg biar warna asal
- Mulakan bahagian bawah dengan warna putih dan kukus selama 7 minit.
- Lapisan kedua dengan perisa cokat dan kukus lg
- Ulang proses yg sama hingga selesai. Anda akan mendapat 6 lapisan.



Selamat Mencuba...


BINGKA PANDAN aka kuih bakar pandan





      Klu sebut pasal bingka mesti terbayang2 keraknya yg menawan tu kn... hehe.. berebut2 nak mkn kerak dia tu... klu buat bingka style org lama lg la sedap kn.. wangi jek baunye... skrg ni mmg susah la nak dpt mkn mcm tu... lbh2 lg dok kat bandar ni... Bingka pandan ni mmg biasa aku buat tp kebiasaannye pakai pati pandan jek... klu beli daun pandan tu lbh barulah dpt makan rasa asli pandan tu... hehehe...

      Kat sini aku letak gambo bingka pandan yg aku buat pakai daun pandan... ori gitu... xde campuran pewarna pn.. masa proses membakar harum semerbak bau pandan menusuk2 gitu.. tp warnanye pudar jek la kn... lg 1 sbb x sabar nk makan aku tak bakar lm pn tu yg x berapa nak bekerak sgt... hehe.. klu nak cuba resepi ni boleh tgk kat bwh ye...



     


Bahan-bahan :

  • 2 cwn tpg gandum
  • 2 cwn santan pekat
  • 3 cwn jus pandan (8-10 helai daun pandan di blend dan ditapis)
  • 1 cwn gula pasir
  • 4 bj telo B
  • 3sb marjerin
  • 1sk garam
  • 1/2sk pewarna hijau - aku tak letak pn
  • sedikit bijan - disangai 
 * klu takde daun pandan pakai pandan essence dan dicampur dgn 3 cwn air


Cara-cara :

-  Panaskan oven 180 darjah
-  Blend bahan hingga sebati dan ditapis
-  Tuang di dalam loyang yg di sapu sedikit marjerin
-  Bakar selama 1 jam
-  30 minit awal tabur bijan di atas adunan
-  Bakar lg hingga siap dan boleh ditambah masa jika suka kerak yg tebal
-  Biar betul2 sejuk baru dipotong





Selamat Mencuba.... :)





  

KEK OREN SUNQUICK




     Aku suka makan kek tp tak tau nak buat... mcm susah jek nak buat kek ni kn... rumit jgk.. kalau mmg dah x pandai mmg la susah... kikiki.... sbb dah terlmpau bekobar-kobar sgt nak buat, akhirnye aku try la google cari kek yg paling senang nak buat... pakai blender jek... heheheeeee... untuk permulaan ni ok la kn.. lepas2 ni mungkin lg advance gitu... hehehe... mcm brlagak jek kan...

     Kat bwh ni aku letak gambo kek oren sunquick yg aku buat tp gambo yg dh siap dipotong keknye... takpelah kan... janji ada... klu korg nak tgk rupa sebenar kek ni kenalah cuba resepi dibwh... kikiki...




Bahan-bahan :

  • 2 cwn tepung gandum 
  • 1 sb baking powder
  • 3 sb oren sunquick
  • 1 cwn gula
  • 3 bj telo
  • 1 cwn minyak masak


Cara-cara :

- Panaskan oven 170 darjah calcius
- Ayak tepung bersama baking powder
- Masukkan telo, gula, oren sunquick dan minyak masak ke dalam blender dan blend sampai sebati
- Masukkan ke dlm mangkuk besar dan gaul sikit2 dengan tepung sampai sebati
- Sapu marjerin pada loyang dan tuang adunan
- Bakar selama 45 min begantung pada oven masing2
- Cucuk pakai lidi pada kek.. lidi keluar bersih maknanye dah masak...



Selamat Mencuba..


RESEPI KARIPAP aka epok-epok




      Sape yg tak suka karipap?? Rugilah ko... nikmat btl mkn karipap ni... tp make sure karipap yg sedap la kn... mn lg mesti lh yg buat sendiri. lg best klu karipap tu mak aku yg buat... Wallllahhh... mmg berketul2 la jwbnye... biasenye kegemaran kami karipap kentang dgn daging cinncing... sardin pn kira ok la jgk... hehehe... sebut pasal karipap ni mmg nostalgia btl la... boleh mmenitis air mata woooo.... kikiki... Mak!!! rindunye... huhuhuuuu... hati menangis sape yg tau... tp xpelah bile dh pandai buat sendri ni terubat la jgk rindu 2...

     Kat cni aku tunjukkan gambo karipap yg aku buat.. korg bolehlah cuci mata ea... klu rsa nak cuci tekak boleh la buat sendri... kikikiiii... jgn mare... aku tulis resepi kat bawah ye...




Bahan-bahan :
  • 2 cwn tepung gandum
  • 1 sudu besar marjerin
  • 1/4 cwn minyak masak
  • 1/2 cwn air (agak2 ye tak semestinye habis air ni)
  • sedikit garam - masukkan dlm air

Cara-cara :

- Gaul marjerin dgn tepung, ramas2 hingga sebati
- Panaskan minyak, masukkan kedlm bekas tepung dan marjerin td. gunakan garfu utk sebatikan.  
   (klu guna  tangan meleco la nanti)
- Selepas tu, masukkan air sedikit demi sedikit dan uli pakai tangan hingga menjadi doh.
- Ambil doh sedikit dan bulat2kn hingga habis... Biarkan sekejap.
- Masa ni boleh la buat inti... Terpulang pada citarasa korang la nak bubuh inti apa...
- Selepas tu leperkan doh td dan isikan inti ditengah, tutup dan klim mcm biasa.
  (kpd yg tak pandai nak klim boleh gunakan acu) senangkan...

Inti :
  • kentang/keledek
  • lada kering * (ikut kepedasan masing2)
  • bwg merah *
  • bwg putih*
  • sedikit halia*
  • udang kering*
  • sedikit rempah kari
  • daging cincang (aku rebus daging sndr... cincang kecil2... pakai air rebusan utk empukkan kentang)
  • sedikit minyak masak 
  • sedikit daun sup
  • garam secukup rasa
- Kisar bahan betanda *
- Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan kisar hingga naik bau
- Masukkan rempah kari dan biar sekejap
- Selepas tu masukkan kentang dan daging cincang bersama air...
- Masak sehingga kentang empuk. Jangan lupe masukkan garam.
- Selepas empuk taburkan daun sup dan kacau rata... siap.

* klu guna minyak sapi tak payah campur minyak masak... korang boleh ramas2 jek minyak sapi dgn tepung.. Pastu masukkan air ckit2.. uli hingga jd doh... Pakai minyak sapi lg best tau...



Selamat Mencuba...




Sabtu, 26 Januari 2013

RESEPI KUIH LAPIS

      

      Kuih Lapis ni adalah salah satu dpd kuih tradisional kegemaran saya.. Oleh sebab tu sy bg penghargaan pada kuih ni sbgai entry pertama resepi saya.. Besar beul penghargaan saya pd kuih lapis ni kn... kikiki... kuih ni mmg sedap sgt klu kena btl dgn selera kt.. Tp klu terkena yg beli tu kdg2 terkeras la, pastu x blemak langsung!! sbb tu malas nk membeli... kebanyakkannye nak untung jek tanpa mngira selera pelanggan... pelanggan lari padan muke... kn dah hilang pelanggan... kikiki... Lain kali nak jual tu buat la elok2 bg sedap k... mesti makin ramai pelanggan yg dtg...

      Oklah, tak payah lg nak membebel buang masa... kite terus ke resepi... Banyak2 resepi yg sy cuba, resepi nilah yg paling kena dgn selera kami sekeluarga...



 


Bahan-bahan :
  • 11/2 cwn tepung gandum
  • 1/4 cwn tepung beras
  • 1/4 cwn tepung jagung
  • 3/4 cwn gula pasir
  • 31/2 cwn santan (jgn pakai santan kotak, pakai santan ori k)
  • 1 camca teh garam
  • sedikit esen ros (x letak pn xpe)
  • pewarna (ikut sukalh nak pakai warna ape pn)


Cara-cara :

- Panaskan pengukus dan sapukan sedikit minyak pada loyang
- Campurkan semua bahan-bahan kecuali pewarna
- Tapis adunan dan bahagikan kpd 2 bahagian
- Satu bahagian diwarnakan dgn warna pilihan dan satu lg biar warna asal
- Mulakan bahagian bawah dengan warna putih dan kukus selama 7 minit.
- Lapisan kedua dengan warna ln dan kukus lg
- Ulang proses yg sama hingga selesai. Anda akan mendapat 6 lapisan.



Selamat Mencuba...


SEKAPUR SIREH....




Slmt dtg ke dunia ber'blogging' utk dr sndr... kikiki... tiba2 jek rasa nak wt blog sndr... tujuan utama sbnrnye nk simpan semua resepi dsini.. bukanye ape, tulis dlm buku mcm ssh jek bila hilang... asik keje nk mncari jek.. hehe... aritu blk kg pn trtinggal jgk... klu kg dekat tak pelah jgk, bole lari jek g ambik.. huhuhu... jenuh nak mncari blk resepi tu... al-mklumlah org br nk blajo masak ni kn... nk buat kena tgk resepi dulu... terus trg sy gtau dh ada anak br sy pandai nak buat kuih pelbagai ni.. stakat msk biase2 bole la... x kebulur la en hubbyku... hehehe... bile firstime wt kuih mnjd hepy giler terus jd bsemangat nk buat dn terus membuat... utk prmulaan ni sy akan kongsikn resepi kuih muih yg tlh sy cuba dn sedap rasanye... Harap2 lps ni sy dh xde masalah khilangan resepi lg... :)