Jumaat, 12 April 2013

MEE KARI BEST



     Tgh2 dok nak update blog ni lupa plk aku nak follow cite TV3 'sebenarnye saya isteri dia'... terus off.. ni br nak sambung blk.. hehehee... mcm best pulak cite tu... skrg ni dh abis, leh la aku sambung blk... kikikiii...

      utk hari ni aku nak share resepi mee kari, semestinye la resepi mak aku kan.. sebenarnye rindu kat mak ni dh membara sgt... rindu sgt.. semoga Alllah swt melindungi mak aku dari segala keburukan.. tunggu ye mak... bulan 5 nanti kite jumpe... lamanye lahai nak sampai bulan 5... nasib baiklah ada hubby yg menyenangkan hati klu tak lg la bertambah rindunye diriku ini.. hehehe...

      Oklah, aku sharekan resepinye kat bwh kpd sape2 yg rasa nak mencuba.. aku rasa la kan resepi ni dah mmg yg terbaik... tak payah korang nak tambah lada kering lg ke, asam keping ke... cukup!! jgn tambah dah... heheheeee... klu nak tambah jgk tambahlah sotong ke, udang ke sebab aku buat simple jek letak ayam, isi kerang ngn fishball.. tp tu pun dah cukup mantap tau... sooodappp... x caye?? TRY la.... heheheee...



Mee kari yg terbaikk...


Bahan-bahan :

  • 1/2 kg mee kuning - dicelo dan ditoskan
  • ayam - dipotong kecil
  • isi kerang
  • fishball
  • sawi
  • kulit kayu manis, bunga cengkih, buah pelaga - 3 sekawan
  • 2 bj bwg kecil - hiris nipis
  • 1 peket rempah kari yg kecil - sy tambah lg 1 sudu - dibancuh dgn sedikit air
  • santan
  • minyak masak
* boleh jgk nak tambah udang, sotong dll... 


      Bahan kisar :
  • 6 bj bwg merah
  • 2 bj bwg putih
  • 1-2 sb udang kering
  • sedikit halia - sikit jek tau, tak letak pun xpe kot

      Bahan sampingan :
  • 3 bj telo - direbus, dikopek dan dibelah 2
  • 3 kpg tauhu - digoreng dan dipotong2
  • taugeh - dicelo dan ditoskan
  • lada merah - dipotong nipis
  • daun sup - dicincang halus
  • bawang goreng

Cara-cara :

- Panaskan minyak masak didlm periuk dan masukkan bwg hiris, 3 sekawan dan ditumis hingga kekuningan
- Masukkan bahan kisar dan tumis hingga naik bau
- Masukkan rempah dan tumis lg hingga agak garing
- Selepas itu, masukkan ayam dan digaul seketika
- Barulah masukkan santan dan dibiar mendidih
- Setelah itu, masukkan kerang dan fishball
- Akhir sekali masukkan sawi
- Matikan api dan bolehlah dihidang bersama bahan sampingan



Selamat Mencuba... :)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan